Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Ramen na wywarze z gęsi z jajkiem i pak choi

  1. Korpusy z gęsi wstaw do pieca rozgrzanego do 200?C i piecz tak długo, aż staną się złote. Marchew i cebulę obierz i dodaj do dużego garnka. Czosnek przekrój na pół wzdłuż, a imbir pokrój w grube plastry – dodaj do garnka. Selera i upieczone korpusy wraz z surowymi nóżkami z gęsi również dodaj do garnka i zalej zimną wodą. Wstaw na bardzo mały ogień i gotuj co najmniej 6 godzin.
  2.  Wyciągnij delikatnie gęsie nogi z wywaru i obierz mięso.
  3. Wywar przecedź przez gęste sito, aby zupa była klarowna.
  4.  Ugotuj makaron zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
  5. Pak choi i dymkę pokrój w cienkie paski.
  6. Zagotuj wodę na jajka. Gotuj jajka przez 4-5 minut we wrzątku, tak aby żółtko było płynące.
  7. Do miseczek rozłóż makaron, jajka, kolendrę, dymkę, pak choi. Wywar dopraw sosem sojowym i następnie zalej wcześniej przygotowane miseczki.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.