Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Koperta z ciasta francuskiego z gęsią i grzybami

Ten przepis został dodany przez restaurację .

mięso z gęsi dzielimy na włókna, przesmażamy z cebula i czosnkiem posiekanym oraz siekanymi grzybami (uprzednio ugotowanymi) . na karmelu przesmażamy surową żurawine podlewamy octem i winem . Redukujemy. Do ciata francuskiego wkładaamy farsz sklejamy i pieczemy 15 min w 200 stopniach. Podajemy na sosie żurawinowym

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.