Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Zrazy z kluskami śląskimi

Z piersi zdejmuję skórę i kroję wzdłuż na cztery kawałki. Lekko rozbijam, następnie solę  i posypuję pieprzem. Na środku mięsa kładę pokrojonego ogórka, cebulę i słoninę. Zwijam i związuję nicią lub wykałaczką. W brytfance kładę zraziki i podsmażam z dwóch stron z odrobiną tłuszczu. Smażę do zarumienienia, podlewam wodą i gotuję na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Następnie zrazy wyjmuję z wywaru i dodaję do niego ziele i listek, doprawiam do smaku. Na patelni rozpuszczam gęsi tłuszcz i dodaję do niego odrobinę mąki. Do zasmażki dodaję powoli  trochę sosu ze zrazów, mieszam dokładnie aby połączył się z mąką. Przelewam całośc do brytfanki i gotuję jeszcze przez chwilę cały czas mieszając,  aby nie powstały grudki.

KLUSKI: 

Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę, rozkładam równomiernie w misce i dzielę na cztery części. Jedną częśc wyjmuję i wypełniam mączką{odłożoną częśc także używam}. Wszystko wyrabiam na jednolitą masę i formuję kluski z dziurką w środku. Gotuję w osolonej wodzie około 3 minut.

 

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.