Zrazy z kluskami śląskimi
Z piersi zdejmuję skórę i kroję wzdłuż na cztery kawałki. Lekko rozbijam, następnie solę i posypuję pieprzem. Na środku mięsa kładę pokrojonego ogórka, cebulę i słoninę. Zwijam i związuję nicią lub wykałaczką. W brytfance kładę zraziki i podsmażam z dwóch stron z odrobiną tłuszczu. Smażę do zarumienienia, podlewam wodą i gotuję na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Następnie zrazy wyjmuję z wywaru i dodaję do niego ziele i listek, doprawiam do smaku. Na patelni rozpuszczam gęsi tłuszcz i dodaję do niego odrobinę mąki. Do zasmażki dodaję powoli trochę sosu ze zrazów, mieszam dokładnie aby połączył się z mąką. Przelewam całośc do brytfanki i gotuję jeszcze przez chwilę cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
KLUSKI:
Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę, rozkładam równomiernie w misce i dzielę na cztery części. Jedną częśc wyjmuję i wypełniam mączką{odłożoną częśc także używam}. Wszystko wyrabiam na jednolitą masę i formuję kluski z dziurką w środku. Gotuję w osolonej wodzie około 3 minut.