Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

ROSÓŁ Z GĘSI

Umyte mięso wkładam  do garnka i zalewam  zimną  wodą. Mięso  gotuję  na bardzo mały płomieniu palnika tak ok2godzin,aż woda się zagotuje. W czasie gotowania zbieram szum. Następnie dodaję obrane i umyte warzywa. Gotuję następne 2 godziny. Razem z warzywami dodaję lisc laurowy i ziele angielskie. Solę w ostatniej godzinie gotowania. Do każdej porcji dodaję pokrojoną świeżą pietruszkę i marchew z rosołu. Rosół podaję  z ulubionym makaronem.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.