Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

3 potrawy z 1 gęsi - Marta Mazur

Przystawka:  Budyń z gęsiny, warzyw i kasztanów z sosem grzybowo-serowym

Gotować mięso wraz z warzywami przez ok. 2,5h na małym ogniu. Ugotować do miękkości ziemniaki i kasztany w łupinach (Ok. 20 min). Obrać kasztany, posiekać wszystkie składniki na mniejsze cząstki, pokroić surowe składniki:  seler, cebulę, paprykę. Zmielić maszynką dla mielenia mięsa wszystkie warzywa, kasztany i mięso. Doprawić. W kąpieli wodnej rozpuścić masło i połączyć z masą mięsno-warzywną, wraz z bułką tartą i mlekiem. Rondelek (który można wstawić do piekarnika) ewentualnie wyższą okrągłą formę wysmarować masłem i obsypać bułką, a następnie wyłożyć do niej masę. Wstawić do piekarnika na ok. 30 min w temp. 180 st C.

Moczyć grzyby ok. 30 min. Następnie ugotować je w tej samej wodzie do miękkości, zmiksować blenderem i dodać ser, gotować ok. 5 min. Doprawić. Odstawić do ostygnięcia po czym wyjąć budyń z naczynia i pokroić. Polać gorącym sosem.


Zupa: Dyniowy krem z pulpetami z gęsiny i nutką żurawiny

Dynię pokroić w kostkę wsypać do garnka i dolać wodę. Dusić do miękkości. Kiedy zmięknie dodać paprykę słodką i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pogotować kilka minut i zmiksować blenderem.

Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Posiekać drobno żurawinę. Zmielić amarantusa. Połączyć mięso, amarantusa, żurawinę, jajko, przyprawy i natkę. Dobrze wyrobić masę mięsną. Ulepić niewielkie pulpety i gotować je 5 min w wywarze. Dolać przecedzony przez sito wywar i dobrze połączyć z dynią. Pulpety przełożyć do talerza z przygotowaną już zupą. Ozdobić natką.

Danie główne: Sznycle z gęsich piersi podane z sosem mandarynkowym na bazie czerwonego wina, z kaszą jaglaną i surówką z czerwonej kapusty, gruszki chińskiej i cebuli



Poszatkować i sparzyć kapustę, pokroić w drobną kostkę gruszkę, tak samo pokroić cebulę i ją sparzyć. Połączyć wszystkie składniki, wycisnąć sok z cytryny, dodać olej i razem wymieszać.

Gotować kaszę przez ok. 20min, następnie odstawić do piekarnika na 10min w temp. 100-120 st C.

Odciąć skórę z piersi i pokroić na plastry (ok. 8szt.), rozbić tłuczkiem i przyprawić. Otoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu ok. 4 min z każdej strony.

Rozpuścić masło, rozpuścić w nim cukier. Pozbawić mandarynkę białych skórek, pokroić w drobne cząstki i dodać do masła z cukrem, dolać wodę. Gotować ok. 10 min. Zmiksować blenderem, dolać wino, gotować jeszcze kilka minut. Zdjąć z ognia, zatrzepać wymieszaną z wodą mąką. Zagotować. Ułożyć na talerzu mięso polane sosem, kaszę oraz surówkę

 

 

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.