Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
11 i 12 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Marynowany filet Gęsi - 2020!

Kochani - ponieważ w tym roku sytuacja pandemii nie pozwala nam gościć Was przy stole, podzielimy się z Wami przepisem na dodatki do gęsiny. Dziś zaproponujemy Wam paszteciki kasztanowo-migdałowe!

Nasza tegoroczna odsłona gęsiny to:
Marynowany filet gęsi w sosie sojowym z trawą cytrynową i wytrawnym czerwonym winie, z sosem jarzębinowym i pasztecikami kasztanowo - migdałowymi.

Paszteciki możecie przygotować z ciasta francuskiego lub ciasta filo.
Kasztany pieczemy - jeśli nie macie jadalnych całych, mogą być z gotowe puszki. Kasztany z puszki smażymy na maśle klarowanym na patelni przez ok 2 minuty.
Płatki migdałowe – prażymy osobno na suchej patelni
Masa – rozdrabniamy składniki widelcem lub blendujemy z 1-2 żółtkami na jednolitą masę, dodajemy sól i pieprz, pozostałe białka, ubijamy na pianę i mieszamy masę ręcznie.

Masę zawijamy w
- ciasto francuskie, smarujemy jajem i pieczemy do 10 minut na ok 200st
- ciasto filo - smażymy na głębokim tłuszczu ok 2 minuty

Mamy nadzieję, że zainspirujecie się innym dodatkiem, który możecie wykorzystać nie tylko do GĘSINY!
Pozdrawiamy Was serdecznie

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.