Marynowany filet Gęsi - 2020!
Kochani - ponieważ w tym roku sytuacja pandemii nie pozwala nam gościć Was przy stole, podzielimy się z Wami przepisem na dodatki do gęsiny. Dziś zaproponujemy Wam paszteciki kasztanowo-migdałowe!
Nasza tegoroczna odsłona gęsiny to:
Marynowany filet gęsi w sosie sojowym z trawą cytrynową i wytrawnym czerwonym winie, z sosem jarzębinowym i pasztecikami kasztanowo - migdałowymi.
Paszteciki możecie przygotować z ciasta francuskiego lub ciasta filo.
Kasztany pieczemy - jeśli nie macie jadalnych całych, mogą być z gotowe puszki. Kasztany z puszki smażymy na maśle klarowanym na patelni przez ok 2 minuty.
Płatki migdałowe – prażymy osobno na suchej patelni
Masa – rozdrabniamy składniki widelcem lub blendujemy z 1-2 żółtkami na jednolitą masę, dodajemy sól i pieprz, pozostałe białka, ubijamy na pianę i mieszamy masę ręcznie.
Masę zawijamy w
- ciasto francuskie, smarujemy jajem i pieczemy do 10 minut na ok 200st
- ciasto filo - smażymy na głębokim tłuszczu ok 2 minuty
Mamy nadzieję, że zainspirujecie się innym dodatkiem, który możecie wykorzystać nie tylko do GĘSINY!
Pozdrawiamy Was serdecznie
