Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Festiwal Gęsi

Carpaccio z gęsi na mixie sałat z warzywami

34 zł

Gęś pieczona nadziewana kaszą i podgrzybkami w sosie majerankowym z sałatką z buraka

41 zł

Filet sous-vide z chutney żurawinowo-jabłkowym

(gratine ziemniaczane, sałatka z czerwonej kapusty z czarną porzeczką)

41 zł

Filet sous-vide w sosie karmelowo-pomarańczowym

(kopytka ziemniaczane, sałatka ze świeżych warzyw z winogronem)

43 zł

Udko confit z borowikami

(talarki ziemniaczane, mix sałat z carpaccio z buraka)

45 zł

Udko confit w sosie tymiankowym

(ziemniaki obsmażane na maśle, surówka z kalarepy)

45 zł

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.