Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Konkursy 2022

Konkurs dla restauracji

W trakcie Kujawsko-pomorskiej gęsiny na św. Marcina w 2022 roku zorganizowane zostały dwa konkursy. Pierwszy z nich skierowany był do restauracji biorących udział w akcji, a jego tematem było wykonanie zdjęcia przedstawiającego potrawę z gęsiny i udostępnienie jej na Instagramie, wraz ze stosownymi hasztagami. Celem konkursu było uzyskanie jak największej liczby polubień. W konkursie zwyciężyła Restauracja Hotelu Filmar z Torunia.

 

Złoty Półgęsek 2022

Jak co roku, przyznano nagrodę Złoty Półgęsek za najlepszy produkt gęsinowy na Kujawsko-Pomorskim Festiwalu Gęsiny w Przysieku. Tegoroczną statuetkę powędrowała do „Manufaktury wędliniarskiej Męczykowscy", a nagrodzonym produktem okazał się półgęsek.

 

 

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.