Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

„Kujawsko-pomorska Gęsina na św. Marcina” – 14. edycja akcji promocyjnej

W Polsce trudno sobie wyobrazić jesień, a szczególnie listopad, bez akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”. Promowanie najlepszej gęsiny z województwa kujawsko-pomorskiego trwa od 2009 roku. Powrót gęsiny na polskie stoły stał się faktem. Dzień świętego Marcina, który przypada 11 listopada, był dla hodowców gęsi symbolicznym początkiem sezonu na gęsinę („Na świętego Marcina najlepsza gęsina”).  Dzień ten stał się również Narodowym Świętem Niepodległości, którą Polska odzyskała właśnie 11 listopada 1918 r. Zachęta do tego, aby połączyć tradycje świętomarcińskie ze świętowaniem odzyskania niepodległości przez Polskę spotkał się z entuzjastycznym przyjęciem Polaków. Tak jak Amerykanie świętują Dzień Dziękczynienia spożywając indyka, tak Polacy pokochali świętowanie odzyskania niepodległości, zapraszając swoich bliskich na uroczystą kolację z cudowną, aromatyczną, gęsiną.

Wydarzenia tegorocznej akcji „Kujawsko-pomorska Gęsina na św. Marcina”
Tegoroczna akcja promocyjna odbywa się w czasie oraz rygorze ograniczeń i regulacji związanych z pandemią koronawirusa. Mamy świadomość, że musimy dostosować nasz program do dynamicznie zmieniającej się sytuacji, dlatego też podejmujemy działania, które z jednej strony pozwalają kontynuować akcję, z drugiej – są bezpieczne i możliwe do przeprowadzenia. Dotąd szczytem naszej akcji był Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny, organizowany tradycyjnie w Przysieku pod Toruniem. W tym roku wydarzenie to będzie znacznie skromniejsze, a możliwość zakupu gęsich tuszek oraz wyrobów z gęsiny oferuje Wirtualny Ryneczek. Smaki z Pomorza i Kujaw. Ten wirtualny sklep z jednej strony pomaga małym producentom i hodowcom oferować swoje produkty, z drugiej zapewnia smakoszom gęsiny możliwość zakupu produktów bez wychodzenia z domu, czy gromadzenia się na tradycyjnym jarmarku. Szczegóły naszej akcji można śledzić na oficjalnej stronie: www.czasnagesine.pl.


 Czas na gęsinę – w wielu restauracjach w Polsce
Nasze działania obejmują całą Polskę. Akcja promowania powrotu gęsiny na polskie stoły zachęca restauracje w całej Polsce, aby sezonowo włączały potrawy z gęsiny do swojego menu. Dziś ambicją każdej dobrej restauracji jest umieszczenie w jesienno-zimowym menu potraw z gęsiny. W listopadzie i grudniu w olbrzymiej ilości restauracji króluje gęsina. Znakiem rozpoznawczym restauracji, które uczestniczą w akcji „Czas na gęsinę”, jest nasze logo promujące gęsinę na drzwiach wejściowych do lokalu. Tak można rozpoznać miejsca, w których serwuje się sezonowo gęsinę. Na oficjalnej stronie akcji www.czasnagesine.pl znajduje się pełna lista restauracji, które uczestniczą w naszej promocji. Zapraszamy na pyszne potrawy z gęsiny do restauracji w całej Polsce, a szczególnie na Kujawach i Pomorzu.

 

 

 

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.