KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 9-10 LISTOPADA 2019 R. INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Gęś na trzy sposoby

Podczas tegorocznej akcji chcemy udowodnić, że jedna gęś, w stereotypowym przekonaniu traktowana jako drogi surowiec do przyrządzenia potraw, może być znakomitą bazą do przyrządzenia nie jednej, nie dwóch, ale trzech potraw dla co najmniej czterech osób. Zapraszamy do wypróbowania przepisu Artura Moroza, szefa kuchni, promotora regionalnych smaków i jednocześnie już dziś zachęcamy pasjonatów gotowania do tworzenia własnych przepisów, wkrótce – start konkursu „3 potrawy z 1 gęsi”.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →