Program tegorocznego Festiwalu Gęsiny
Zapraszamy do udziału w tegorocznym Kujawsko-Pomorskim Festiwalu Gęsiny. Jak co roku, będą z nami wspaniali kucharze, a na wszystkich odwiedzających Przysiek czeka moc atrakcji i największy gęsinowy jarmark w Polsce!
10 LISTOPADA (NIEDZIELA)
10:00 – 20:00
10:00 Otwarcie Jarmarku Gęsinowego
10:00 Rozpoczęcie działalności Gęsiej Karczmy i strefy dziecięcej
10:30 Rozpoczęcie działań promocyjnych - konkursy z nagrodami
10:30 Filmowe archiwum akcji Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina
11:00 Prezentacje kulinarne: Marcin Szukaj – Kujawska czernina z suszonymi śliwkami i gruszką pachnącą majeranem – pokaz zakończony degustacją
12:00 Początek obrad jury konkursu Złoty Półgęsek 2024
12:30 Prezentacje kulinarne: Marcin Szukaj – Carpaccio z półgęska ze świeżymi ziołami, oliwą, żurawiną i serem pecorino – pokaz zakończony degustacją
14.00 Prezentacje kulinarne: Robert Sowa – Pikantna zupa na gęsinie z soczewicą, pomidorami, grzybami leśnymi i kolendrą oraz Rillettes z gęsiny z chałką z rodzynkami, karmelizowaną gruszką z rozmarynem, konfitura z pigwy
15:15 Rozstrzygnięcie konkursu na Złoty Półgęsek 2022 wraz z wręczeniem nagrody
15.30 Prezentacje kulinarne: Robert Sowa – Krucha tarta z szarpaną gęsiną confit, karmelizowanymi jabłkami z miodem i żurawiną oraz ptyś z czarnuszką nadziewany musem z wątróbek gęsich, puree z jabłek, konfitura z pomarańczy
16:30 Biesiada z muzyką na żywo w Gęsiej Karczmie
20:00 Zakończenie programu
11 LISTOPADA (PONIEDZIAŁEK)
10:00 – 17:00
10:00 Otwarcie Jarmarku Gęsinowego
10:00 Rozpoczęcie działalności Gęsiej Karczmy i strefy dziecięcej
10:30 Rozpoczęcie działań promocyjnych - konkursy z nagrodami
11:00 Prezentacje kulinarne: Mirosława Wilk – Flaki z gęsich żołądków – pokaz zakończony degustacją
12:30 Prezentacje kulinarne: Mirosława Wilk – Pierogi z gęsiną – pokaz zakończony degustacją
14.00 Prezentacje kulinarne: Karol Okrasa – Gulaszowa orientalna na gęsinie z wędzoną śmietaną – pokaz zakończony degustacją
15.30 Prezentacje kulinarne: Karol Okrasa – Szpundra z gęsiny z owocowym burakiem – pokaz zakończony degustacją
16:30 Muzyka na żywo w Gęsiej Karczmie
17:00 Zakończenie programu