Relacja z Kołudy Wielkiej

Ostatni weekend spędziliśmy w Kołudzie Wielkiej, w związku z odbywającym się tam w sobotę "Świętem gęsi Białej Kołudzkiej". W piątkowe popołudnie rozpoczął się "Kulinarny plener w Kołudzie Wielkiej" , w którym udział wzięli:
- Ewa Malika Szyc Juchnowicz, właścicielka i szefowa kuchni restauracji Malika w Gdyni,
- Andrea Camastra, szef kuchni restauracji Senses w Warszawie,
- Agata Godlewska, redaktor prowadząca magazynu „Food service”,
- Patrycja Siwiec, dziennikarka magazynu "Food service"
- Jarosław Jasicki, szef kuchni restauracji Jan Olbracht Browar Staromiejski w Toruniu,
- Tomasz Purol, szef kuchni restauracji Blow Up w Poznaniu,
- Gonzalo de Salas Smith, szef kuchni restauracji Casa Pablo w Warszawie,
- Marcin Soból, szef kuchni restauracji Krasnodwór w Warszawie,
- Artur Szymański, szef kuchni restauracji Rzeka smaków w Redzie,
- Artur Moroz, szef kuchni i właściciel restauracji Bulaj w Sopocie i współautor akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”, koordynator warsztatów
Szefowie kuchni przygotowali razem potrawy z gęsiny, które chętnie degustowali potem odwiedzający "Święto gęsi". Wydano ok. 600 porcji degustacyjnych!
Następnego dnia kucharze wzięli udział w sesji fotograficznej z udziałem gęsi. Zdjęcia z tej sesji na pewno niedługo pojawią się na naszej stronie! Natomiast na stoisku promocyjnym trwały konkursy i zabawy dla dzieci i dorosłych.