Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Relacja z Kołudy Wielkiej

Ostatni weekend spędziliśmy w Kołudzie Wielkiej, w związku z odbywającym się tam w sobotę "Świętem gęsi Białej Kołudzkiej". W piątkowe popołudnie rozpoczął się "Kulinarny plener w Kołudzie Wielkiej" , w którym udział wzięli:

  • Ewa Malika Szyc Juchnowicz, właścicielka i szefowa kuchni restauracji Malika w Gdyni,
  • Andrea Camastra, szef kuchni restauracji Senses w Warszawie,
  • Agata Godlewska, redaktor prowadząca magazynu „Food service”,
  • Patrycja Siwiec, dziennikarka magazynu "Food service"
  • Jarosław Jasicki, szef kuchni restauracji Jan Olbracht Browar Staromiejski w Toruniu,
  • Tomasz Purol, szef kuchni restauracji Blow Up w Poznaniu,
  • Gonzalo de Salas Smith, szef kuchni restauracji Casa Pablo w Warszawie,
  • Marcin Soból, szef kuchni restauracji Krasnodwór w Warszawie,
  • Artur Szymański, szef kuchni restauracji Rzeka smaków w Redzie,
  • Artur Moroz, szef kuchni i właściciel restauracji Bulaj w Sopocie i współautor akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”, koordynator warsztatów

Szefowie kuchni przygotowali razem potrawy z gęsiny, które chętnie degustowali potem odwiedzający "Święto gęsi". Wydano ok. 600 porcji degustacyjnych!

Następnego dnia kucharze wzięli udział w sesji fotograficznej z udziałem gęsi. Zdjęcia z tej sesji na pewno niedługo pojawią się na naszej stronie! Natomiast na stoisku promocyjnym trwały konkursy i zabawy dla dzieci i dorosłych.

Aktualnosci

Zobacz wszystkie

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.