Kulinarny plener w Kołudzie Wielkiej

W najbliższy weekend w odbędzie się „Kulinarny plener w Kołudzie Wielkiej” pod Inowrocławiem. Szefowie kuchni z różnych restauracji w Polsce spotkają
się, aby przygotować autorskie potrawy z gęsiny. Specjałów tych będzie można skosztować podczas „Święta gęsi Białej Kołudzkiej” w sobotę, 6 września.
Kucharze wezmą również udział w plenerowej sesji fotograficznej z udziałem gęsi. Podczas pikniku w Kołudzie Wielkiej będzie można również wziąć udział w
konkursach na temat gęsiny i województwa kujawsko-pomorskiego. Przewidziano także atrakcje dla dzieci.
Nieprzypadkowo miejscem kulinarnego pleneru jest Kołuda Wielka. To w tej niewielkiej miejscowości znajduje się krajowy ośrodek badawczo-hodowlany
gęsi, wyłączny hodowca gęsi Białych Kołudzkich® i wyspecjalizowana w tej dziedzinie placówka naukowa. Kulinarny plener odbywa się w ramach akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”.
Udział w plenerze kulinarnym zapowiedzieli:
- Ewa Malika Szyc Juchnowicz, właścicielka i szefowa kuchni restauracji Malika w Gdyni,
- Bartosz Budnik, szef kuchni restauracji Romantyczna w Ostródzie,
- Andrea Camastra, szef kuchni restauracji Senses w Warszawie,
- Agata Godlewska, redaktor prowadząca magazynu „Food service”,
- Jarosław Jasicki, szef kuchni restauracji Jan Olbracht Browar Staromiejski w Toruniu,
- Bartosz Polak, szef kuchni i właściciel restauracji Kuchnia funkcjonalna w Warszawie,
- Tomasz Purol, szef kuchni restauracji Blow Up w Poznaniu,
- Gonzago de Salas Smith, szef kuchni restauracji Casa Pablo w Warszawie,
- Marcin Soból, szef kuchni restauracji Krasnodwór w Warszawie,
- Artur Szymański, szef kuchni restauracji Rzeka smaków w Redzie,
- Artur Moroz, szef kuchni i właściciel restauracji Bulaj w Sopocie i współautor akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”,koordynator warsztatów