Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Kulinarny plener w Kołudzie Wielkiej

W najbliższy weekend w odbędzie się „Kulinarny plener w Kołudzie Wielkiej” pod Inowrocławiem. Szefowie kuchni z różnych restauracji w Polsce spotkają
się, aby przygotować autorskie potrawy z gęsiny. Specjałów tych będzie można skosztować podczas „Święta gęsi Białej Kołudzkiej” w sobotę, 6 września.

Kucharze wezmą również udział w plenerowej sesji fotograficznej z udziałem gęsi. Podczas pikniku w Kołudzie Wielkiej będzie można również wziąć udział w
konkursach na temat gęsiny i województwa kujawsko-pomorskiego. Przewidziano także atrakcje dla dzieci.

Nieprzypadkowo miejscem kulinarnego pleneru jest Kołuda Wielka. To w tej niewielkiej miejscowości znajduje się krajowy ośrodek badawczo-hodowlany
gęsi, wyłączny hodowca gęsi Białych Kołudzkich® i wyspecjalizowana w tej dziedzinie placówka naukowa. Kulinarny plener odbywa się w ramach akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”.

        Udział w plenerze kulinarnym zapowiedzieli:

  • Ewa Malika Szyc Juchnowicz, właścicielka i szefowa kuchni restauracji Malika w Gdyni,
  •  Bartosz Budnik, szef kuchni restauracji Romantyczna w Ostródzie,
  • Andrea Camastra, szef kuchni restauracji Senses w Warszawie,
  • Agata Godlewska, redaktor prowadząca magazynu „Food service”,
  • Jarosław Jasicki, szef kuchni restauracji Jan Olbracht Browar Staromiejski w Toruniu,
  • Bartosz Polak, szef kuchni i właściciel restauracji Kuchnia funkcjonalna w Warszawie,
  • Tomasz Purol, szef kuchni restauracji Blow Up w Poznaniu,
  • Gonzago de Salas Smith, szef kuchni restauracji Casa Pablo w Warszawie,
  • Marcin Soból, szef kuchni restauracji Krasnodwór w Warszawie,
  • Artur Szymański, szef kuchni restauracji Rzeka smaków w Redzie,
  • Artur Moroz, szef kuchni i właściciel restauracji Bulaj w Sopocie i współautor akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”,koordynator warsztatów

Aktualnosci

Zobacz wszystkie

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.