Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Po Festiwalu Smaku w Grucznie

Tradycyjnie na Festiwalu Smaku w Grucznie – największej tego typu imprezie  odbywającej się w naszym województwie – rozpoczęliśmy najintensywniejszy okres działań promocyjnych naszej akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”. Przez dwa dni byliśmy obecni na Festiwalu na stoisku poświęconym gęsinie. Przeprowadziliśmy wiele konkursów z interesującymi nagrodami. Odwiedzający chętnie smakowali przygotowane przez nas produkty, istniała także możliwość zakupu półgęsków. Niezwykle raduje nas fakt, iż gęsina obecna była także na wielu innych stoiskach Festiwalu – oznacza to, że rzeczywiście gęsi wracają na polskie stoły! Festiwal Smaku w Grucznie był też okazją do zaprezentowania kilku naszych projektów – poradnika „ABC przyzagrodowej hodowli gęsi”, interaktywnej kulinarnej mapy województwa kujawsko-pomorskiego, filmu „Kujawsko-pomorski półgęsek”.

W niedzielne przedpołudnie spotkaliśmy się natomiast z dziennikarzami podczas śniadania prasowego zatytułowanego „Gęsina lubi polskie jabłka”. Tłumnie zgromadzonym dziennikarzom przedstawione zostały prezentacje dotyczące roli jabłek w żywieniu, odmian jabłek rosnących w okolicy Gruczna, oraz produktów regionalnych na bazie jabłek – doskonale pasujących do przygotowanych przez kucharzy potraw z gęsiny. Dziennikarzom zaprezentowano również najważniejsze informacje na temat tegorocznej akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”.

Aktualnosci

Zobacz wszystkie

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.