Po Festiwalu Smaku w Grucznie

Tradycyjnie na Festiwalu Smaku w Grucznie – największej tego typu imprezie odbywającej się w naszym województwie – rozpoczęliśmy najintensywniejszy okres działań promocyjnych naszej akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”. Przez dwa dni byliśmy obecni na Festiwalu na stoisku poświęconym gęsinie. Przeprowadziliśmy wiele konkursów z interesującymi nagrodami. Odwiedzający chętnie smakowali przygotowane przez nas produkty, istniała także możliwość zakupu półgęsków. Niezwykle raduje nas fakt, iż gęsina obecna była także na wielu innych stoiskach Festiwalu – oznacza to, że rzeczywiście gęsi wracają na polskie stoły! Festiwal Smaku w Grucznie był też okazją do zaprezentowania kilku naszych projektów – poradnika „ABC przyzagrodowej hodowli gęsi”, interaktywnej kulinarnej mapy województwa kujawsko-pomorskiego, filmu „Kujawsko-pomorski półgęsek”.
W niedzielne przedpołudnie spotkaliśmy się natomiast z dziennikarzami podczas śniadania prasowego zatytułowanego „Gęsina lubi polskie jabłka”. Tłumnie zgromadzonym dziennikarzom przedstawione zostały prezentacje dotyczące roli jabłek w żywieniu, odmian jabłek rosnących w okolicy Gruczna, oraz produktów regionalnych na bazie jabłek – doskonale pasujących do przygotowanych przez kucharzy potraw z gęsiny. Dziennikarzom zaprezentowano również najważniejsze informacje na temat tegorocznej akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”.