Kujawsko-pomorska gęsina na Festiwalu Smaku w Grucznie

Wakacje powoli się kończą, zbliża się jesień… A wraz z nią czas intensywnych działań związanych z akcją „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”. Tegoroczną akcję zainaugurujemy w najbliższy weekend, 23-24 sierpnia, podczas Festiwalu Smaku w Grucznie.
Serdecznie zapraszamy wszystkich uczestników Festiwalu do odwiedzenia stoiska promocyjnego województwa kujawsko-pomorskiego oraz Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, promujące akcję oraz producentów polskiej gęsiny. W planach: aktywacja interaktywnej mapy – kulinarnego przewodnika akcji, prezentacja poradnika „ABC przyzagrodowej hodowli gęsi”, premiera filmu „Kujawsko-pomorski półgęsek”, konkurs dla odwiedzających Festiwal i inne atrakcje.
Dziennikarzy natomiast serdecznie zapraszamy na śniadanie prasowe, podczas którego zaprezentujemy najważniejsze tegoroczne wydarzenia związane z kujawsko-pomorską gęsiną.
Województwo Kujawsko-Pomorskie, organizator akcji
„Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” oraz
Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, organizator Festiwalu Smaku w Grucznie,
zapraszają na śniadanie prasowe
połączone z wernisażem wystawy
„Młodzi Twórczy” Otwartej Strefy Twórczej w Grucznie
Termin: niedziela, 24 sierpnia 2014 r., godzina 11.00
Miejsce: Magazyn GS w Grucznie, ul. Wojska Polskiego 7
Temat przewodni: „Gęsina lubi polskie jabłka”
W programie:
Przedstawienie najważniejszych wydarzeń tegorocznej akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina” – Artur Moroz i Wojciech Zaguła
Wystąpienie Marka Szczygielskiego – Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych: Jabłka w żywieniu człowieka i kuchni
Jarosław Pająkowski – Dyrektor Zespołu Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego opowie o ochronie starych odmian jabłoni w Dolinie Dolnej Wisły
Prezentacja producentów i produktów lokalnych:
Hieronim Błażejak przyjedzie z cydrami, sokami, nalewkami;
Jacek i Joanna Pamuła poczęstują swoimi sokami jabłkowymi;
a panie ze stowarzyszenia „Topolanki” poczęstują nas swoją szarlotką.
Organizator akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina” serwować będzie potrawy z gęsiny z polskimi jabłkami.
Partnerem obecności naszej akcji na Festiwalu Smaku w Grucznie jest Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza.