Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Kujawsko-pomorska gęsina na Festiwalu Smaku w Grucznie

Wakacje powoli się kończą, zbliża się jesień… A wraz z nią czas intensywnych działań związanych z akcją „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”. Tegoroczną akcję zainaugurujemy w najbliższy weekend, 23-24 sierpnia, podczas Festiwalu Smaku w Grucznie.
Serdecznie zapraszamy wszystkich uczestników Festiwalu do odwiedzenia stoiska promocyjnego województwa kujawsko-pomorskiego oraz Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, promujące akcję oraz producentów polskiej gęsiny. W planach: aktywacja interaktywnej mapy – kulinarnego przewodnika akcji, prezentacja poradnika „ABC przyzagrodowej hodowli gęsi”, premiera filmu „Kujawsko-pomorski półgęsek”, konkurs dla odwiedzających Festiwal i inne atrakcje. 

Dziennikarzy natomiast serdecznie zapraszamy na śniadanie prasowe, podczas którego zaprezentujemy najważniejsze tegoroczne wydarzenia związane z kujawsko-pomorską gęsiną. 


 

Województwo Kujawsko-Pomorskie, organizator akcji
„Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” oraz
Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, organizator Festiwalu Smaku w Grucznie,
zapraszają na śniadanie prasowe
połączone z wernisażem wystawy
„Młodzi Twórczy” Otwartej Strefy Twórczej w Grucznie

Termin: niedziela, 24 sierpnia 2014 r., godzina 11.00
Miejsce: Magazyn GS w Grucznie, ul. Wojska Polskiego 7

Temat przewodni: „Gęsina lubi polskie jabłka”
W programie:
Przedstawienie najważniejszych wydarzeń tegorocznej akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina” – Artur Moroz i Wojciech Zaguła
Wystąpienie Marka Szczygielskiego – Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych: Jabłka w żywieniu człowieka i kuchni
Jarosław Pająkowski – Dyrektor Zespołu Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego opowie o ochronie starych odmian jabłoni w Dolinie Dolnej Wisły
Prezentacja producentów i produktów lokalnych:
Hieronim Błażejak przyjedzie z cydrami, sokami, nalewkami;
Jacek i Joanna Pamuła poczęstują swoimi sokami jabłkowymi;
a panie ze stowarzyszenia „Topolanki” poczęstują nas swoją szarlotką.
Organizator akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina” serwować będzie potrawy z gęsiny z polskimi jabłkami.

Partnerem obecności naszej akcji na Festiwalu Smaku w Grucznie jest Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza.

Aktualnosci

Zobacz wszystkie

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.