Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Gęsina na XXI Forum Gospodarczym

W dniach 3-4 marca odbyło się w Toruniu XXI Forum Gospodarcze 2014 „Integracja i współpraca”. W bloku dotyczącym rolnictwa, przetwórstwa i handlu, w panelu zatytułowanym „Regionalna żywność wysokiej jakości” została przedstawiona prezentacja „Pięć lat promocji gęsiny i województwa kujawsko-pomorskiego: jak zmienia się polski rynek gęsiny?”

W prezentacji tej udział wzięli: Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, oraz Wojciech Zaguła, współautor scenariusza promocji gęsiny i koordynator akcji promocyjnej.

Łukasz Dominiak opowiedział zebranym o znaczącym miejscu gęsiny w polskiej branży drobiarskiej, oraz o działaniach promocyjno-informacyjnych prowadzonych przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą.

Wojciech Zaguła w skrócie zaprezentował 5 lat akcji „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”. Wystąpienie pokazało, jak bardzo akcja rozwinęła się w czasie, od jednego festynu na toruńskich Jordankach w 2009 r., do wieloaspektowej, zróżnicowanej akcji promocyjnej odbywającej się w wielu miejscach województwa kujawsko-pomorskiego, całej Polski, a nawet poza granicami kraju.

Prezentacja urozmaicona została filmami ilustrującymi istotne elementy promocji. Zebrani zobaczyli m.in. fragmenty filmów z przepisami z dvd „Moroz szarogęsi się w kuchni, czyli 10 sposobów na gęś”, scenę z  serialu „Ojciec Mateusz”, w której bohaterka serwuje gęsinę, czy film pokazujący akcję promocyjną gęsiny w Sejmie i Senacie RP.

Po części merytorycznej panelu odbył się poczęstunek składający się z produktów i potraw regionalnych z Kujaw i Pomorza. Na stołach i talerzach gości pojawiły się następujące potrawy z gęsiny:

- tradycyjna polska gęś w kiszonej kapuście

- gęś o nucie korzennej, przyprawiona piernikiem i modrą kapustą

- półgęsek, tradycyjny produkt z województwa kujawsko-pomorskiego

- duszone żołądki gęsie w warzywach, zwane gęsimi pipkami

- wątróbki gęsie z boczkiem (przepis z książki kucharskiej wydanej w Żninie w 1937 roku)

Za przygotowanie potraw odpowiadał ekspert kulinarny akcji „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”, Artur Moroz.

Prezentacja odbyła się w Muzeum Etnograficznym im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu.

Aktualnosci

Zobacz wszystkie

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.