Gęsina na XXI Forum Gospodarczym

W dniach 3-4 marca odbyło się w Toruniu XXI Forum Gospodarcze 2014 „Integracja i współpraca”. W bloku dotyczącym rolnictwa, przetwórstwa i handlu, w panelu zatytułowanym „Regionalna żywność wysokiej jakości” została przedstawiona prezentacja „Pięć lat promocji gęsiny i województwa kujawsko-pomorskiego: jak zmienia się polski rynek gęsiny?”
W prezentacji tej udział wzięli: Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, oraz Wojciech Zaguła, współautor scenariusza promocji gęsiny i koordynator akcji promocyjnej.
Łukasz Dominiak opowiedział zebranym o znaczącym miejscu gęsiny w polskiej branży drobiarskiej, oraz o działaniach promocyjno-informacyjnych prowadzonych przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą.
Wojciech Zaguła w skrócie zaprezentował 5 lat akcji „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”. Wystąpienie pokazało, jak bardzo akcja rozwinęła się w czasie, od jednego festynu na toruńskich Jordankach w 2009 r., do wieloaspektowej, zróżnicowanej akcji promocyjnej odbywającej się w wielu miejscach województwa kujawsko-pomorskiego, całej Polski, a nawet poza granicami kraju.
Prezentacja urozmaicona została filmami ilustrującymi istotne elementy promocji. Zebrani zobaczyli m.in. fragmenty filmów z przepisami z dvd „Moroz szarogęsi się w kuchni, czyli 10 sposobów na gęś”, scenę z serialu „Ojciec Mateusz”, w której bohaterka serwuje gęsinę, czy film pokazujący akcję promocyjną gęsiny w Sejmie i Senacie RP.
Po części merytorycznej panelu odbył się poczęstunek składający się z produktów i potraw regionalnych z Kujaw i Pomorza. Na stołach i talerzach gości pojawiły się następujące potrawy z gęsiny:
- tradycyjna polska gęś w kiszonej kapuście
- gęś o nucie korzennej, przyprawiona piernikiem i modrą kapustą
- półgęsek, tradycyjny produkt z województwa kujawsko-pomorskiego
- duszone żołądki gęsie w warzywach, zwane gęsimi pipkami
- wątróbki gęsie z boczkiem (przepis z książki kucharskiej wydanej w Żninie w 1937 roku)
Za przygotowanie potraw odpowiadał ekspert kulinarny akcji „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”, Artur Moroz.
Prezentacja odbyła się w Muzeum Etnograficznym im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu.