ZŁOTE PÓŁGĘSKI 2013 I PODSUMOWANIE AKCJI

Dobiega końca akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina”. 14 grudnia w hotelu Daglezja w Przysieku odbyła się uroczysta Gala Złotych Półgęsków 2013, podczas której przedstawiono pełną listę zwycięzców wszystkich konkursów, które odbyły się podczas trwania akcji w tym roku.
Złoty Półgęsek w kategorii „Najlepszy przepis na potrawę z gęsiny” zdobył Marcin Kosiński i restauracja „Jan Olbracht Browar Staromiejski” w Toruniu za przepis na gęś faszerowaną po toruńsku. Przyznano także wyróżnienia dla finalistów. Otrzymali je: Wojciech Dębowski oraz Andrzej Bruzda i restauracja „Miód i malina” w Krakowie za przepis na udko gęsi marynowane w winie i majeranku, pieczone w całości, serwowane z musem ze złotych renet i zapiekanym jabłkiem z żurawiną oraz Jonasz Jasiński i restauracja Hotelu Willa Aqua w Sopocie za przepis na filet z gęsi z sosem jeżynowym, chutneyem śliwkowym, polentą i puree z pietruszki z delikatnym posmakiem pieczonego czosnku.
Przyznano także nagrodę Złotych Półgęsków w kategorii „Najlepszy produkt z gęsiny”. W podkategorii: mały producent zwyciężyło Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe „Lenart” za świąteczną strawę z gęsich wątróbek. W podkategorii duży producent - Zakłady Mięsne Olewnik-Bis sp. z o.o. za suchą krakowską z gęsiną ze Starej Wędzarni.
Podczas Gali rozdano także nagrody dla zwycięzców turnieju kulinarnego dla szkół gastronomicznych oraz nagrody w konkursach „3 potrawy z jednej gęsi” oraz „Sfilmuj swój przepis”.
Zwycięzcy Turnieju Kulinarnego dla szkół gastronomicznych:
- Monika Strużyńska i Karol Bożykowski – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu
- Arkadiusz Rosiak i Wojciech Targański - Zespół szkół chemicznych im. Marii Skłodowskiej-Curie we Włocławku
- Natalia Talaśka i Robert Kwiecień - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Świeciu.
Pierwsze miejsce w konkursie dla pasjonatów gotowania „3 potrawy z 1 gęsi” zdobyła Joanna Jakubiuk za następujące przepisy na 3 potrawy z 1 gęsi:
- Rolada z gęsi z gruszką, rozmarynem i pigwówką
- Smarowidło z gęsich udek z żubrówką
- Rosół z pieczonej gęsi z pierożkami z wędzoną śliwką
Nagrodą w konkursie jest sfinansowanie wyjazdu (pokrycie kosztów transportu, trzech noclegów, całodziennego wyżywienia) do Tours, we Francji, miasta związanego ze św. Marcinem i gęsiną,
Wyróżnienie w tym konkursie otrzymała Katarzyna Marciniewicz za następujące przepisy na 3 potrawy z 1 gęsi:
- GĘ tataki, czyli orientalne carpaccio z gęsiej piersi igęsia kiełbasa w słoiku
- Bogaty rosół na gęsinie
- Pierogi z gęsiną i suską sechlońską
Pierwsze miejsce w konkursie „Sfilmuj swój przepis”, który był skierowany do zawodowych kucharzy, zdobył Jakub Budnik, szef kuchni restauracji Smaki Warszawy w Warszawie, za zaprezentowanie autorskiego przepisu na pierś gęsi marynowaną w soli morskiej, podaną z creme foie gras i sosem mandarynkowym. Nagroda jest identyczna jak dla zwycięzcy poprzedniego konkursu: jest to trzydniowy wyjazd do Tours we Francji.
Wyróżnienie w tym konkursie otrzymał Marcin Kosiński, szef kuchni restauracji Jan Olbracht Browar Staromiejski w Toruniu za zaprezentowanie przepisu na gęś faszerowaną po toruńsku.
Partnerem akcji w 2013 roku były: Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna, Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza, opiekę naukowo badawczą zapewniał Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy Kołuda Wielka.
Współpracowało z nami również, szczególnie przy organizacji szkoleń dla szkół gastronomicznych i konkursów Stowarzyszenie Euro Toques Polska.
Zwycięzcom gratulujemy i dziękujemy wszystkim, którzy przyczynili się do sukcesu tegorocznej akcji!