Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Gęsina w "Ojcu Mateuszu"


7 XI w kolejnym odcinku „Ojca Mateusza” pojawiła się gęś, przyrządzona przez Natalię. Staropolska tradycja, jak stwierdzili bohaterowie tegoniezwykle popularnego serialu, to pieczona gęś, przygotowana na św. Marcina. My możemy zdradzić, że na planie filmowym, podczas nagrania tego odcinka, czuwał Artur Moroz, który tę filmową gęś przygotował. Pożyczył nawet swoją słynną, czerwoną gęsiarkę, w której gęś została upieczona i „wydana” na stół.

Aktualnosci

Zobacz wszystkie

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.