Język:
POLECAMY TRANSMISJĘ
Czy gęś staje się marką województwa kujawsko-pomorskiego?
KONFERENCJA ONLINE
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Konferencja online organizowana w ramach akcji „Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina”

Zapraszamy do udziału w konferencji online organizowanej w ramach „Kujawsko-pomorskiej gęsiny na św. Marcina”.

Czy gęś staje się marką województwa kujawsko-pomorskiego?

Na to pytanie już wkrótce odpowiedzą zaproszeni prelegenci:

  • Dariusz Goszczyński, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej
  • dr inż. Halina Bielińska, dyrektor IZ PIB Zakładu Doświadczalnego w Kołudzie Wielkiej
  • Andrzej Klonecki - Prezes Zarządu Fundacji Polskiej Białej Gęsi
  • Artur Moroz- restaurator, szef kuchni, współautor akcji "Kujawsko- Pomorska Gęsina na Świętego Marcina"
  • Wojciech Zaguła- przedsiębiorca, współautor akcji "Kujawsko- Pomorska Gęsina na Świętego Marcina"
  • Benedykt Kotkiewicz- Benedykt Kotkiewicz, Departament Planowania Strategicznego I Rozwoju Gospodarczego, Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko- Pomorskiego w Toruniu

Aktualnosci

Zobacz wszystkie

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.