KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 9-10 LISTOPADA 2019 R. INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Konkurs na najlepszą czerninę

Zapraszamy do udziału w konkursie kulinarnym na najlepszą czerninę. To okazja do zaprezentowania własnej wersji tej tradycyjnej zupy na bazie gęsiny. Gości ona w wielu domach, a każda rodzina posiada wiele sposobów na to, aby była ona naprawdę wyjątkowa. W konkursie mogą wziąć udział zarówno podmioty prowadzące działalność gastronomiczną jak i osoby fizyczne – pasjonaci gotowania. Ocenie będą podlegały następujące kryteria: smak, pomysł, sposób przygotowywania. Konkurs  rozstrzygnięty zostanie w pierwszym dniu Festiwalu, 9 listopada.

Regulamin konkursu  →

Karta zgłoszenia  →

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →