Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY 2018 - PROGRAM

Zachęcamy do zapoznania się z tegorocznym programem Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny.

10 LISTOPADA (SOBOTA)
10:00 – 17:00

10:00 Otwarcie kiermaszu gęsinowego 
10:00 Początek działalności Gęsiej Karczmy ze strefą gastronomiczną i biesiadą przy muzyce na żywo
10:00 Rozpoczęcie działalności strefy dziecięcej
10:30 Filmowe prezentacje kulinarne (telebim)
11:00 Otwarta Scena Poezji Patriotycznej (Gęsia Karczma)
11:00 Prezentacje kulinarne: Katarzyna Meller „Miniburgery w trzech kolorach z szarpaną, konfitowaną gęsiną ” (pokaz kulinarny zakończony degustacją, aula ODR)
12:00 Otwarta Scena Poezji Patriotycznej (Gęsia Karczma)
12:30 Prezentacje kulinarne: Robert Makłowicz: „Chrupka pierś z gęsi z patelni na azjatyckiej sałacie z sosem pomarańczowo imbirowym” (pokaz kulinarny zakończony degustacją, aula ODR)
13.00 Otwarta Scena Poezji Patriotycznej (Gęsia Karczma)
14.00 Prezentacje kulinarne: Robert Makłowicz: „Tatar z gęsi (okrasa z gęsiny) z domowymi piklami” (pokaz kulinarny zakończony degustacją, aula ODR)
14.30 Siłacz dnia – konkurs z nagrodami (siłomierz)
15:15 Rozstrzygnięcie konkursu „Złoty Półgęsek 2018” (aula ODR)
15.30 Prezentacje kulinarne: Robert Makłowicz: „Kanapka z pieczoną, szarpaną gęsiną, powidłami śliwkowymi i szybką konfiturą z czerwonej cebuli” (pokaz kulinarny zakończony degustacją, aula ODR)
16.30 Filmowe prezentacje kulinarne (telebim)

STREFA DLA DZIECI (stołówka w budynku ODR) 
• krótkie przedstawienia teatralne
• warsztaty artystyczne 
• atrakcje dla najmłodszych
• konkursy z nagrodami

INNE ATRAKCJE: fotobudki, siłomierz, warsztaty łucznicze, grochówka wojskowa, zabawy i konkursy z nagrodami


Informacje o prowadzących prezentacje kulinarne:
Katarzyna Meller: autorka i prowadząca program kulinarny “Przepis na sukces” w Food Network, autroka bloga kulinarnego Meller na dokładkę.pl, autorka książki kucharskiej “W kuchni Mamy i córki”, w której prezentuje uwspółcześnione przepisy swojej Mamy oraz swoje, przywiezione z podróży po całym świecie. 
Robert Makłowicz: dziennikarz, pisarz, publicysta, krytyk kulinarny i podróżnik. W swoich kulinarnych podróżach w unikalny sposób odkrywa wyjątkowe miejsca i ukazuje związki kuchni z kulturą oraz historią danych regionów. Autor wielu książek kulinarnych, między innymi „Dalmacja. Książka kucharska”, „C.K. Kuchnia”, „Cafe Museum”, za którą otrzymał Nagrodę Literacką Srebrny Kałamarz im. Hermenegildy Kociubińskiej.


11 LISTOPADA (NIEDZIELA)
10:00 – 17:00

10:00 Otwarcie kiermaszu gęsinowego 
10:00 Początek działalności Gęsiej Karczmy ze strefą gastronomiczną i biesiadą przy muzyce na żywo
10:00 Rozpoczęcie działalności strefy dziecięcej
10:30 Filmowe prezentacje kulinarne (telebim)
11:00 Gęsie Koło Fortuny – konkurs z nagrodami (Gęsia Karczma)
11:30 - Otwarta Scena Poezji Patriotycznej (Gęsia Karczma)
11:00 Prezentacje kulinarne: Teo Vafidis „Filet z gęsi w sosie pomarańczowym z bioherbatą z rozmarynu, tymianku i greckiego szafranu ” (pokaz kulinarny zakończony degustacją, aula ODR)
12:00 Wspólne odśpiewanie Mazurka Dąbrowskiego – ogólnopolska akcja śpiewania hymnu
12.10 Darmowa degustacja jubileuszowego tortu na 100. rocznicę odzyskania niepodległości
12:30 Otwarta Scena Poezji Patriotycznej (Gęsia Karczma)
12:15 Prezentacje kulinarne: Teo Vafidis „Wątróbka gęsia z octem balsamicznym z granatu” (pokaz kulinarny zakończony degustacją, aula ODR)
13:00 Gęsie Koło Fortuny – konkurs z nagrodami (Gęsia Karczma)
13:30 Otwarta Scena Poezji Patriotycznej (Gęsia Karczma)
13:30 Prezentacje kulinarne: Giancarlo Russo „Pierożki ravioli z farszem gęsim i szpinakiem na maśle z szałwią i parmezanem” (pokaz kulinarny zakończony degustacją, aula ODR)
14:30 Siłacz dnia – konkurs z nagrodami (siłomierz)
15:00 Prezentacje kulinarne: Giancarlo Russo „Salami z gęsi z na kaszy kukurydzianej ” (pokaz kulinarny zakończony degustacją, aula ODR)
16:30 Filmowe prezentacje kulinarne (telebim)

STREFA DLA DZIECI (stołówka w budynku ODR) 
• krótkie przedstawienia teatralne: 
• warsztaty artystyczne 
• atrakcje dla najmłodszych
• konkursy z nagrodami

INNE ATRAKCJE: fotobudki, siłomierz, warsztaty łucznicze, grochówka wojskowa, zabawy 
i konkursy z nagrodami, tort na 100. rocznicę odzyskania niepodległości


Informacje o prowadzących prezentacje kulinarne:
Teo Vafidis: Grek, gastronom i osobowość telewizyjna. Brał udział w popularnych programach: „Europa da się lubić”, „Kawa czy herbata?”, „Pytanie na śniadanie” i innych. Propaguje kulturę i kuchnię grecką. Od 2006 roku pomysłodawca i organizator Festiwali Kuchni Greckiej. Jest pomysłodawcą i prowadzącym program podróżniczo-kulinarny "NIEnaŻARTY" w telewizji Polsat Play, realizowanym w różnych zakątkach świata
Giancarlo Russo: Włoch, od 1998 roku mieszka w Polsce i jest prawdziwym autorytetem kulinarnym. Udziela konsultacji przy otwieraniu restauracji i hoteli, tworzy receptury dla gastronomii i przemysłu spożywczego, przeprowadza pokazy kulinarne i szkolenia z zakresu kuchni włoskiej. Uczestnik popularnych programów: „Kawa czy herbata”, ”Biznes z gwarancją”, „Europa da się lubić”, „Szansa na sukces – wydanie specjalne”, „Top Chef”.

Aktualnosci

Zobacz wszystkie

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.