Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Spotkanie z nauczycielami szkół gastronomicznych

Dnia 12 września w Toruniu odbyła się konferencja „Reforma szkolnictwa zawodowego 2012”, organizowana przez Kujawsko-Pomorskie Centrum Edukacji Nauczycieli.

Podczas konferencji zaprezentowaliśmy projekt szkoleń e-learningowych z gęsiny dla uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych, które chcemy przeprowadzić jeszcze w tym roku. Nasza propozycja spotkała się z zainteresowaniem nauczycieli szkół gastronomicznych. Mamy nadzieję, że dzięki temu systemowi szkoleń uda nam się dotrzeć do wielu przyszłych kucharzy z misją powrotu gęsiny na polskie stoły.

Aktualnosci

Zobacz wszystkie

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.