Gęsina na "Uczcie Kalimacha"

Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina pojawiła się jako danie główne na "Uczcie Kalimacha"
13 listopada, miało miejsce szczególne wydarzenie intelektualno-kulinarne pod nazwą „Uczta Kallimacha”, nawiązujące do pobytu w Toruniu słynnego włoskiego humanisty Filippo Buonaccorsi, zwanego Kallimachem. Ten, zaprzyjaźniony z rodziną Kopernika, Włoch stał się symbolem poszerzania horyzontów biesiadowania przy stole o walory intelektualnej dysputy. Dlatego gośćmi uczty, której główną potrawą była kujawsko-pomorska gęsina, była kadra naukowa Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz jej goście. Zaczyn intelektualno-naukowy przygotował na ten wieczór niezastąpiony prof. Jarosław Dumanowski, od lat współpracujący z nami przy akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”.