Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Drugi dzień Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny

Drugi dzień Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny cieszył się równie wielkim zainteresowaniem co pierwszy, 11 listopada. Niewątpliwie wielu ludzi przyciągnęła obecność gwiazdy telewizyjnej, Magdy Gessler, która wraz z Arturem Morozem zaprezentowała dwa przepisy na gęsinę: gęś faszerowaną cielęciną, kasztanami,  wędzoną słoniną, śliwkami i migdałami oraz wątróbką. Tuszka wcześniej była marynowana w zalewie o podobnym składzie do zalewy do ogórków kiszonych. Drugi z zaprezentowanych przepisów to pate z gęsich wątróbek z dodatkiem masła, koniaku, miodu. Potrawa była serwowana na drożdżówce z grzybowo-migdałową kruszonką.

Dziękujemy wszystkim wystawcom z całej Polski i zagranicy, którzy sprawili, że nasz festiwal stał się jednym z najważniejszych wydarzeń kulinarnych w Polsce. Wszystkich już dziś zapraszamy za rok.

Aktualnosci

Zobacz wszystkie

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.