KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY W PRZYSIEKU 9-10 LISTOPADA 2019 R. INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW

Organizator akcji:


Województwo kujawsko-pomorskie

Województwo Kujawsko-Pomorskie

200 restauracji w akcji "Czas na gęsinę"

Już 200 restauracji dołączyło do naszej akcji „Czas na gęsinę” i jest nas coraz więcej

Do 11 listopada zostało jeszcze tylko kilka dni, a nasza sieć restauracji, które zadeklarowały serwowanie gęsiny pod marką „Kujawsko-pomorskiej gęsiny na św. Marcina” przekroczyła już 200 restauracji. Najwięcej ma swoją siedzibę w województwie kujawsko-pomorskim, bo aż 51. Pozostałe miejsca na podium to województwo śląskie – 24, wielkopolskie - 23, mazowieckie - 22 i 21 pomorskie, z kolei małopolskie  - 17. Ponad 10 godzin trzeba by jechać przez cały kraj, gdyby połączyć drogą najbardziej oddalone od siebie restauracje z naszej akcji. Od Kołobrzegu nad samym Bałtykiem po malownicze tereny w Krynicy Zdroju. W całej Polsce wracamy do tradycji spożywania gęsiny. Zachęcamy aby całymi rodzinami odwiedzać te miejsca i rozsmakować się w tym, co najlepsze!

 

Adresy wszystkich restauracji można odnaleźć na naszej stronie.

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”

organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.


Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.


Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Więcej o naszej akcji →