Język:
TRANSMISJA ONLINE
KUJAWSKO-POMORSKI FESTIWAL GĘSINY
10 listopada od godz. 11:00
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Restauracje serwujące gęsinę w ramach akcji "Czas na gęsinę" w 2024r.

Oberża pod Kulawą Gęsią, Napoleona 14, Ślesinwięcej

Oberża po Kulawą Gęsią istnieje od 2005 r. Nazwa Oberży jest związana z tradycją podkuwania gęsi w Ślesinie i okolicy. Stada gęsi były pędzone wiele kilometrów. Aby mogły je pokonać, "podkuwano" gęsi. Oberża pod Kulawą Gęsią znajduje się w centrum turystycznego miasta Ślesin położonego nad Jeziorem Ślesińskim, które wchodzi w skład akwenu łączącego Wartę i Gopło, wśród lasów pełnych grzybów i zwierząt, 5 km od Lichenia. Oberża mieści się 100 m od jeziora i plaży. Jest swoistą wizytówką miasta. Zaprezentowanie historii Ślesina uwiecznionej na starych fotografiach oraz bogata kuchnia regionalna stanowią o jej wyjątkowości. Specjalnością zakładu jest gęś nadziewana jabłkami w karmelu, pierś z gęsi w sosie żurawinowym, czernina oraz „obsyponka”. Wystrój restauracji nawiązujący do historii jest powodem spotkań mieszkańców miasta, wspomnień, pielęgnowania języka ślesińskiego, tzw. gwary ochwieśnickiej, a także szczególnego zainteresowania turystów i mediów. W Oberży znany polski poeta, aktor, reżyser, Krzysztof Pieczyński, zafascynowany miastem i mieszkańcami nakręcił film dokumentalny pt. „Brakujące słowo”, który został wystawiony na wielu festiwalach m. in. w Los Angeles. Oberża to restauracja i pokoje gościnne z łazienkami. Potrawy z gęsi podawane są przez cały rok.

Dodaj opinię o restauracji    Opinie: 0

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.