Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Gęsina na Św. Marcina

Przystawka/ Appetizer:
Wątróbka z gęsi duszona z cebulą i jabłkiem na grzance 16zł
Stewed goose liver with onion and apple on toast

Zupa / Soup
Rosól z gęsiny z śląskimi nudlami
i lubczykiem 10zł
Goose broth with noodles and lovage

Dania głównie
Pierogi z gęsiny z boczniakami i skwarkami z słoniny 8szt/ 16zł
Dumplings with oyster mushroom and speck

Filet z gęsiny na karmelizowanych jabłkach z kopytkami i marynowanym burakiem 45zł
Goose fillet on caramelized apples with dumplings and marinated beetroot

Udo z gęsiny konfi /tarte kluski kładzione / kapusta zasmażana z maślakami/sos majerankowy 48zł
Goose leg confit / dumplings / fried cabbage / marjoram sauce

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.