I miejsce w kategorii najlepszy przepis w konkursie ZŁOTY PÓŁGĘSEK 2012
Gęś natrzeć dokładnie goździkami, majerankiem i solą, włożyć do środka tuszki wypestkowane śliwki i marynować przez 24 godz. w chłodnym miejscu. Następnie piec ok. 2,5-3 godz. (lub dłużej, w zależności od rodzaju piekarnika) w piekarniku w temp. 160ºC, aż do uzyskania miękkości. Gdyby gęś za szybko się rumieniła, można przykryć ją folią aluminiową i polewać od czasu do czasu powstałym w czasie pieczenia sosem.
Karmelizowane śliwki: Na patelnię wlać wodę, miód, goździki i przysmażyć w powstałym syropie wypestkowane śliwki, aż do uzyskania miękkości.
Risotto: Na maśle lekko przysmażyć kaszę jęczmienną, posolić, wlać odrobinę wody lub lekkiego bulionu, a po wchłonięciu dolać partiami pozostały płyn, aż kasza wchłonie całość płynu i ugotuje się do miękkości. Na koniec, gdy kasza jest gotowa, można dodać świeżego masła, aby risotto osiągnęło pożądaną kleistość.
Na półmisek wyłożyć wyporcjowaną gęś lub podać ją w całości, na niej ułożyć karmelizowane śliwki z goździkami. Serwować z risottem jęczmiennym.
Autor: Szef Kuchni restauracji Kogel-Mogel
.
(dla 4 osób)
Mięso:
1 gęś
600 g śliwek
8 goździków
20 g majeranku
sól
Karmelizowane śliwki:
300 g śliwek renkloda
60 g miodu
1 l wody
2 goździki
Risotto jęczmienne:
400 g kaszy jęczmiennej
50 g masła
0,5 l wywaru jarskiego lub wody
sól
.Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.