Język:
Czas na gęsinę Strona
internetowa
akcji

Baza wiedzy

 

Dla ułatwienia korzystania z doświadczeń związanych z naszą akcją w latach ubiegłych postanowiliśmy stworzyć gęsinową bazę wiedzy, w której zamieszczamy porady, przepisy, pliki szkoleniowe i materiały video. W bazie zamieszczamy m.in. przepisy na potrawy z gęsiny (historyczne i współczesne), porady praktyczne dotyczące gęsiny, porady praktyczne dotyczące przygotowania rodzinnego przyjęcia, poradnik ABC przyzagrodowej hodowli gęsi, materiały video dotyczące praktycznego przygotowania potraw z gęsiny. 

 

Akcja „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina” organizowana jest przez Województwo Kujawsko-Pomorskie

Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości.

Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko-Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.