Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Złote pólgeski 2014

Zwycięzca – gęsie żołądki karmelizowane

11 lat temu

Zwycięzca w konkursie „ZŁOTE PÓŁGĘSKI 2014” w kategorii „najlepszy przepis na potrawę z gęsiny”

Wykonanie: Oczyścić gęsie żołądki, zalać je mlekiem i moczyć 24 godziny. Następnie gotować do miękkości w bulionie. Po ugotowaniu przekroić wzdłuż, na patelni skarmelizować cukier, podlać cydrem, redukować do konsystencji miodu, następnie włożyć żołądki do skarmelizowania. kasza bulgur: Kaszę przepłukać i wysuszyć, następnie na oleju zeszklić cebulę, dodać kaszę i dokładnie przesmażyć. Dodać białe wino i redukować do momentu, aż cały alkohol wyparuje. Następnie dodać bulion. Gotować do miękkości, doprawić sola i sokiem z cytryny. oliwki czarne: Oliwki włożyć do piekarnika i suszyć, następnie blenderować do momentu powstania pudru.

Do wykończenia naszego dania używamy marchewki, buraków, kiełków, wykończenie zależy od Państwa interpretacji.

Maciej Kowalski, Restauracja U Kretschmera, Hotel Tobago

http://www.czasnagesine.pl/restauracje/34/u-kretschmeraquot

.

Składniki

  • żołądki z gęsi 100 g
  • bulion z gęsi 400 ml
  • cukier 50 g
  • cydr 100 ml
  • kasza bulgur 70 gr
  • cebula biała 10 gr
  • białe wino 100 ml
  • sól do smaku
  • cytryna 5 gr
  • burak chioggia 10 gr
  • marchew fioletowa 10 gr
  • oliwki czarne 5 gr
  • kiełki groszku 5 gr
  • kwiaty floks 2 gr
.

Inne przepisy