Zwycięzca w konkursie „ZŁOTE PÓŁGĘSKI 2014” w kategorii „najlepszy przepis na potrawę z gęsiny”
Wykonanie: Oczyścić gęsie żołądki, zalać je mlekiem i moczyć 24 godziny. Następnie gotować do miękkości w bulionie. Po ugotowaniu przekroić wzdłuż, na patelni skarmelizować cukier, podlać cydrem, redukować do konsystencji miodu, następnie włożyć żołądki do skarmelizowania. kasza bulgur: Kaszę przepłukać i wysuszyć, następnie na oleju zeszklić cebulę, dodać kaszę i dokładnie przesmażyć. Dodać białe wino i redukować do momentu, aż cały alkohol wyparuje. Następnie dodać bulion. Gotować do miękkości, doprawić sola i sokiem z cytryny. oliwki czarne: Oliwki włożyć do piekarnika i suszyć, następnie blenderować do momentu powstania pudru.
Do wykończenia naszego dania używamy marchewki, buraków, kiełków, wykończenie zależy od Państwa interpretacji.
Maciej Kowalski, Restauracja U Kretschmera, Hotel Tobago
http://www.czasnagesine.pl/restauracje/34/u-kretschmeraquot
.Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.