Fasolę namaczać 24 H. Przeprowadzić obróbkę wstępną gęsiny. Mięso oddzielić od kości i pokroić w kostkę (ok. 2cm) Do przygotowanego wywaru wkładamy mięso. Przysmażyć boczek oraz cebulę. Ziemniaki pokroić w kostkę. Zetrzeć na tarce korzeń pietruszki oraz marchewkę Gdy mięso mięknie do wywaru dodajemy: – wcześniej namoczoną fasolę – przysmażony boczek i cebulę – startą na tarce marchewkę i korzeń pietruszki – kaszę pęczak – ziemniaki Na sam koniec dodajemy masło.
.PREZEPIS NA 10 PORCJI 4 litry WYWARU 2 szt. NOGI Z GĘSI (OK.675G) 100g MARCHEW 50g PIETRUSZKA – KORZEŃ 1 kg FASOLA JAŚ 1 kg ZIEMNIAKI 350g BOCZEK 150g CEBULA 200g KASZA PĘCZAK 100g MASŁO
.Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.