Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Złote pólgeski 2014

Żołądki gęsie w szarym sosie

11 lat temu

Żołądki gęsie w szarym sosie

Obgotowane żołądki opłukać dodać do wywaru warzywnego. Gotować do miękkości.
Zrobić zasmażkę z mąki i masła . Do zasmażki dodać wywar w którym gotowały się żołądki w ilości by uzyskać gęsty sos. Do sosu dodajemy rodzynki na wolnym ogniu gotujemy mieszając.
Przygotowujemy karmel z cukru – rozrzedzić małą ilością wody podgrzewając doprowadzić do jednolitej konsystencji . Karmel wlewamy do sosu. Wrzucamy ugotowane żołądki. Doprawiamy do smaku cukrem i solą. Delikatnie podgrzewamy około 20 min. By smaku sosu nabrały żołądki

Żołądki gęsie w potrawce

Żołądki oczyszczone gotować w wodzie około 20min.Sporzadzić wywar warzywny dodając ziele angielskie i liść laurowy. Do wywaru warzywnego włożyć obgotowane żołądki i gotować do miękkości żołądki. Z mąki i masła sporządzamy zasmażkę dodając wywar . Na tarce ścieramy w wiórka ogórek kiszony dodajemy do sosu. Sos doprawiamy śmietaną oraz do smaku cukrem i solą. W celu podkreślenia smaku można dodać trochę soku z kiszonych ogórków. Wkładamy ugotowane żołądki do sosu i 15 do 20 minut gotujemy na wolnym ogniu by żołądki przeszły smakiem.


Flaki z żołądków gęsich

Żołądki ugotować osobno w osolonej wodzie. Oczyścić , pokroić w cienkie paski. Wrzucić do wywaru mięsnego. Doprawić do smaku.

Surówka do pieczonej gęsiny

Jabłka zetrzeć na tarce w wiórka. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na wiórka na tarce. Wymieszać razem dodać chrzan z śmietaną doprawić do smaku solą i cukrem


Autor:
Marek Główczyński – Hotel Centralny Chełmno
http://czasnagesine.pl/restauracje/248/phpu-mabore-hotel-centralny-marek-glowczynski 

.

Składniki

Żołądki gęsie w szarym sosie

Żołądki umyć oczyścić i gotować w wodzie około 20 min.
Przygotować wywar z warzyw /2,5 l. wody; 10dkg marchwi; 5 dkg. pietruszki; 8 dkg. pora; 5 dkg. selera; około 3 dkg. soli wg smaku/


Żołądki gęsie w potrawce.
1 kg żołądków gęsich
½ kostki masła
2-3 łyżki stołowe mąki
3szt. średniej wielkości ogórki kiszone
½ szklanki śmietany 18%


Flaki z żołądków gęsich

1 kg żołądków gęsich,
Około 2 l wywaru z skrzydełek ,szyjek gęsich ,włoszczyzny ,cebuli zarumienionej na blasze, sól , pieprz , ziele angielskie, kawałek liścia bobkowego. Ugotowane mięso obrać z kości , pokroić w wąskie paski, wrzucić do wywaru.


Surówka do pieczonej gęsiny
80 dkg jabłek
30 dkg marchwi
25 dkg gotowego chrzanu – jak za ostry dodać śmietanę
Cukier i sól do smaku.




.

Inne przepisy