Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Złote pólgeski 2013

Szafranowy Makaron Pappardelle z żołądkami Gęsimi

12 lat temu

Żołądki starannie opłukać, osuszyć. Jeśli mają grubą błonę, ostrym nożem naciąć ją, zaczynając od węższej części kawałka mięsa i zdjąć. Wyłożyć na sito, przelać wrzątkiem 3 krotnie i dokładnie oczyścić. Z warzyw przygotować wywar a następnie dodać żołądki i dusić do miękkości . Pozostawić do wystygnięcia w wywarze. Cebule z czosnkiem siekamy drobno i dusimy na maśle . Wlewamy wino i gotujemy przez 2 minuty, aż całe wyparuje. Następnie wlewamy łyżkę wazową gorącego bulionu i gotujemy na małym ogniu . Po kilku minutach dodajemy żołądki gęsie porwane na drobne kawałki a także natkę pietruszki i zdejmujemy z ognia. Wrzucamy makaron ugotowany na półtwardo , dodajemy tarty Parmezan i pół łyżki masła. Mieszamy , doprawiamy solą, pieprzem i podajemy natychmiast

.

Składniki

Szafranowy Makaron Pappardelle z żołądkami Gęsimi Składniki potrzebne do uduszenia żołądków gęsich • 600 g żołądków gęsich • Tymianek 10g • 1 duża Cebula • 1 duża marchew • 1 mały seler • 1 pietruszka korzeń • Liść laurowy 1 sztuka • Ziele angielskie 3 ziarna • Sól do smaku • Pieprz do smaku Składniki do przygotowania Dania : 100 g domowego makaronu szafranowego sekretna receptura Włoskiego Szefa Vittorio Di Sora. 100g żołądków Gęsich uduszonych do miękkości 20g Cebuli Szalotki 50ml bulionu gęsiego 1 ząbek czosnku 2 łyżka masła 50 ml białego wina 30 g posiekanej natki pietruszki sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 30g tartego Parmezanu

.

Inne przepisy