Na początek przygotować marynatę: zmiksować achiote, wycisnąć sok z pomarańczy, dodać oregano, vinegret, pieprz i sól do smaku. Gęsinę pokroić i zamarynować. Po zamarynowaniu mięso piec w temperaturze 150 stopni przez ok 3 godziny, pod przykryciem (można także przygotować je w wolnowarze przez ok 10-12 godzin).
Gdy mięso będzie gotowe, tuż przed podaniem, przygotować tortille. W tym celu do mąki należy dodać ciepłą wodę i szczyptę soli i wyrobić gładkie jednolite ciasto, przykryć je folią spożywczą i odstawić na około 20 minut. Następnie odrywać kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego i rozwałkować je używając foli spożywczej. Tortille smażyć z obu stron na rozgrzanej, suchej patelni. Gotowe tortille przykryć aby nie wysychały.
.400 g gęsiny (pierś lub uda)
50 g pasty achiote
1 duża pomarańcza
1/2 łyżeczki oregano
vinegret (40 ml)
pieprz i sól
SKŁADNIKI SALSY:
1 dojrzałe mango
1/2 czerwonej cebuli
sok z 1/2 limonki
garść świeżej kolendry
opcjonalnie świeże chili
SKŁADNIKI NA TORTILLE:
250 g mąki masa harina (harimasa)
250 ml ciepłej wody
szczypta soli
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.