Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Złote pólgeski 2014

Libacomb, czyli gęś nadziana gulaszem wołowym z puree z dyni i konfiturą z czerwonej cebuli

11 lat temu

 

Finalista – wyróżnienie w konkursie „ZŁOTE PÓŁGĘSKI 2014” w kategorii „najlepszy przepis na potrawę z gęsiny”

Sposób przyrządzenia:

Luzujemy udko gęsie, następnie sporządzamy farsz z wołowiny. Kroimy wołowinę w kostkę, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, leczo oraz przyprawy. Dusimy około godziny, co jakiś czas mieszając. W czasie, gdy wołowina się dusi, smażymy cebulę i krojone pieczarki. Po uduszeniu mielimy gulasz, następnie dodajemy smażone pieczarki z cebulą, doprawiamy do smaku. Następnie tak przygotowanym farszem nadziewamy udka, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 140°C prze 2,5 godz.

Puree z dyni: obieramy dynię i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w grube plastry i wszystko razem gotujemy w wodzie, dodając przyprawy. Gdy dynia będzie miękka, dodajemy śmietanę i miksujemy w blenderze na gładką gęstą masę.

Konfitura z czerwonej cebuli: Karmelizujemy cukier, następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. To wszystko dusimy i dodajemy rodzynki oraz resztę przypraw. Dusimy do miękkości i na koniec dodajemy sos balsamiczny.

Restauracja Tokaj

http://www.czasnagesine.pl/restauracje/243/restauracja-wegierska-tokaj 

.

Składniki

Składniki na 4 osoby:

  • udko gęsi (2 szt.)
  • udziec wołowy 300g
  • pieczarki 100g
  • cebula 1szt.
  • pieprz
  • sól
  • papryka mielona słodka 1 łyżka
  • masło 100g
  • leczo 150g

Puree z dyni:

  • dynia 1kg
  • cebula 1szt
  • tymianek
  • śmietana 200ml
  • sól
  • pieprz

Konfitura z czerwonej cebuli:

  • cebula czerwona 5 szt
  • cukier 2 łyżki
  • sos balsamiczny 4 łyżki
  • rodzynki 50 g
  • miód 2 łyżki
  • goździki
  • cynamon
  • sól
.

Inne przepisy