Finalista – wyróżnienie w konkursie „ZŁOTE PÓŁGĘSKI 2014” w kategorii „najlepszy przepis na potrawę z gęsiny”
Sposób przyrządzenia:
Luzujemy udko gęsie, następnie sporządzamy farsz z wołowiny. Kroimy wołowinę w kostkę, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, leczo oraz przyprawy. Dusimy około godziny, co jakiś czas mieszając. W czasie, gdy wołowina się dusi, smażymy cebulę i krojone pieczarki. Po uduszeniu mielimy gulasz, następnie dodajemy smażone pieczarki z cebulą, doprawiamy do smaku. Następnie tak przygotowanym farszem nadziewamy udka, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 140°C prze 2,5 godz.
Puree z dyni: obieramy dynię i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w grube plastry i wszystko razem gotujemy w wodzie, dodając przyprawy. Gdy dynia będzie miękka, dodajemy śmietanę i miksujemy w blenderze na gładką gęstą masę.
Konfitura z czerwonej cebuli: Karmelizujemy cukier, następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. To wszystko dusimy i dodajemy rodzynki oraz resztę przypraw. Dusimy do miękkości i na koniec dodajemy sos balsamiczny.
Restauracja Tokaj
http://www.czasnagesine.pl/restauracje/243/restauracja-wegierska-tokaj
.Składniki na 4 osoby:
Puree z dyni:
Konfitura z czerwonej cebuli:
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.