Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
3 potrawy z gęsi

Krupnik na gęsinie

12 lat temu

Umyć korpus gęsi i podroby. Włożyć do garnka na zupę, zalać zimną wodą, dodać rozgnieciony czosnek, liść laurowy, sól i pieprz. Gotować około 3-4 godziny na wolnym ogniu. Warzywa pokroić w drobną kostkę o boku mniej więcej 1cm. Gdy podroby będą już miękkie, a rosół esencjonalny – wyjąć korpus, skrzydła i podroby, a do wywaru dodać warzywa i gotować je w nim do miękkości . Kaszę i grzyby gotować osobno z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie odcedzić i dodać do gotowego wywaru, razem z pokrojonymi w mniejsze kawałki podrobami i kawałkami mięsa ze skrzydeł i korpusu. Na koniec doprawić lubczykiem. Serwować w miseczkach o pojemności 300 ml.

 Ten Przepis Artura Moroza na 3 potrawy z 1 gęsi nie bierze udziału w konkursie.

.

Składniki

  • Korpus z gęsi, skrzydła,
  • podroby,
  • 2 pietrusz ki,
  • 2 selery korzeniowe,
  • 2 cebule dymki,
  • 2 marchewki,
  • 3 liście laurowe,
  • 20 g grzybów suszonych,
  • 0,5 kg kaszy jęczmiennej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz
.

Inne przepisy