Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Złote pólgeski 2014

Korzenna pierś gęsi na polskich jabłkach z czerwoną porzeczką i smażoną soczewicą z pomidorami

11 lat temu

Na tłuszcz z gęsi wlewamy na patelnie dwie łyżki miodu, dodajemy jabłka pokrojone w ósemki, dodajemy czerwoną porzeczkę i przyprawy: cynamon, goździki, imbir, sól , pieprz. Następnie chwilę dusimy, tak aby nie rozpadły się jabłka, ale były już trochę miękkie. Soczewice wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 10-15 min, tak aby była bardzo al dente. Następnie na masło rozpuszczone na patelni wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy ugotowaną soczewicę i skrojone w kostkę pomidory oraz sól, pieprz , siekaną natkę. Podsmażamy chwilę tak wszystko razem mieszając. Pierś wyjmuje z marynaty wrzucamy na suchą patelnie i obsmażamy z obu stron, ściągamy z patelni i kroimy na pięć na pięć plastrów. Na talerzu układamy ósemki jabłek w wachlarz polewamy sosem z porzeczką , obok układamy soczewicę. Na jabłka kładziemy 5 plastrów piersi , również w formie wachlarza.

.

Składniki

Marynata do piersi z gęsi ( 4 piersi): 1 duża łyżka Tandori Masala ( mieszanka przypraw) 1 duża łyżka sosu sojowego jasnego 1 mała łyżeczka cukru 1 mała łyżeczka soli ziele angielskie liść laurowy rozmaryn olej rzepakowy pierś oczyszczamy z kości i skóry i zalewamy marynatą. Pierś powinna marynować się min.2 dni Składniki dodatków: ( dodatki na 1 pierś – 1 talerz, na 4 piersi wszystko x 4): jabłka polskie 1 szt na 1 os. porzeczka czerwona świeża lub mrożona 2 duże łyżki szczypta cynamonu, goździków, imbir, sól, pieprz, imbir dwie duże łyżki miodu 1 łyżka tłuszczu z gęsi soczewica zielona ok 70 g na os cebula 1/4 główki czosnek 2 ząbek pomidory 1/2 sól pieprz, siekana natka

.

Inne przepisy