SPOSÓB PZRYGOTOWANIA PRZEPROWADZIĆ OBRÓBKĘ WSTĘPNĄ GĘSINY, SKLAROWAĆ MASŁO, OWOC ŚWIEŻEJ JARZĘBINY ZBLANSZOWAĆ NOGI GĘSIE OPRÓSZYĆ SOLĄ I PIEPRZEM DO BRYTFANKI WLAĆ 150 ML WCZEŚNIEJ SKLAROWANEGO MASŁA GDY MASŁO ROZGRZEJE SIĘ DO ODPOWIEDNIEJ TEMPERATURY WKŁADAMY GĘSINĘ I OBSMAŻAMY NA ZŁOTY KOLOR DO OBSMAŻONYCH NÓG GĘSICH DODAJEMY OWOC SUSZONEJ JARZĘBINY, DOLEWAMY RESZTĘ KLAROWANEGO MASŁA, PRZYKRYWAMY I WSTAWIAMY DO ROZGRZANEGO PIECA DO TEMPERATURY 80ºC NA OK. 4 DO 5 GODZIN. GOTOWĄ GĘSINĘ PODAJEMY ZE ZBLANSZOWANĄ A NASTĘPNIE SKARMELIZOWANĄ NA MIODZIE JARZĘBINĄ I POLEWAMY TŁUSZCZEM Z BRYTFANKI. NAJLEPIEJ PODAWAĆ Z KOPYTKAMI I SAŁATKĄ Z BURACZKÓW
.PRODUKTY NA 4 PORCJE 4 SZT NOGI GĘSIE ( OK. 1800G) 100 G OWOC JARZĘBINY ŚWIEŻEJ 10 G OWOC JARZĘBINY SUSZONEJ 1 KG MASŁO 50 G MIÓD 10 G SÓL 5 G PIEPRZ MŁOTKOWY
.Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.