Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Złote pólgeski 2013

Gęsina w otulinie miodowej jarzębiny

12 lat temu

SPOSÓB PZRYGOTOWANIA PRZEPROWADZIĆ OBRÓBKĘ WSTĘPNĄ GĘSINY, SKLAROWAĆ MASŁO, OWOC ŚWIEŻEJ JARZĘBINY ZBLANSZOWAĆ NOGI GĘSIE OPRÓSZYĆ SOLĄ I PIEPRZEM DO BRYTFANKI WLAĆ 150 ML WCZEŚNIEJ SKLAROWANEGO MASŁA GDY MASŁO ROZGRZEJE SIĘ DO ODPOWIEDNIEJ TEMPERATURY WKŁADAMY GĘSINĘ I OBSMAŻAMY NA ZŁOTY KOLOR DO OBSMAŻONYCH NÓG GĘSICH DODAJEMY OWOC SUSZONEJ JARZĘBINY, DOLEWAMY RESZTĘ KLAROWANEGO MASŁA, PRZYKRYWAMY I WSTAWIAMY DO ROZGRZANEGO PIECA DO TEMPERATURY 80ºC NA OK. 4 DO 5 GODZIN. GOTOWĄ GĘSINĘ PODAJEMY ZE ZBLANSZOWANĄ A NASTĘPNIE SKARMELIZOWANĄ NA MIODZIE JARZĘBINĄ I POLEWAMY TŁUSZCZEM Z BRYTFANKI. NAJLEPIEJ PODAWAĆ Z KOPYTKAMI I SAŁATKĄ Z BURACZKÓW

.

Składniki

PRODUKTY NA 4 PORCJE 4 SZT NOGI GĘSIE ( OK. 1800G) 100 G OWOC JARZĘBINY ŚWIEŻEJ 10 G OWOC JARZĘBINY SUSZONEJ 1 KG MASŁO 50 G MIÓD 10 G SÓL 5 G PIEPRZ MŁOTKOWY

.

Inne przepisy