Gęsie udko oczyszczamy i nacieramy solą pieprzem wkładamy do rękawa piekarniczego z dodatkiem czosnku, tymianku, warzyw marchew seler, pietruszka. I pieczemy przez 2-3 godziny w temp. 170 stopni. Sos demiglass – kości gęsie szpikowe pieczemy w piekarniku w 190 stopniach aż zrobią się ciemne, następnie wkładamy do garnka razem z tłuszczem i osoczem które się wytopiło, zalewamy czerwonym winem dodajemy warzywa marchew, seler, pietruszka korzeń, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, uzupełniamy wodą i gotujemy kilka godzin. Wycedzamy całość redukujemy ilość wywaru poprzez odparowywanie do 1/3 objetości.
Podsmażamy cebulkę w kostce na gęsim tłuszczu dodajemy poszatkowaną czerwoną kapustę podlewamy bulionem najlepiej ugotowanym z korpusu gęsi dodajmy ocet cukier, anyż, cynamon, sól. Pieprz całość podajemy w zestawie żołądki, kasza, kapusta.
Pęczotto – podsmażamy cebulkę w kostkę i czosnek na oliwie dodajmy kaszę pęczak i podlewamy bulionem gotujemy na al. dente pod koniec dodajemy masło w celu uzyskania lejącej i świecącej konsystencji.
Danie prezentowane przez Łukasza Lofka na Festiwalu Gęsiny w Przysieku
.Gęsie udo
Gęsie udo 2szt
Sól morska 1 łyżeczka
Pieprz 2 szczypty
Tymianek świeży 2 gałązki
Czosnek 2 ząbki
Pęczotto
Kasza pęczak 100g
Masło 20g
Wino białe 30ml
Cebula w kostkę 30g
Czosnek siekany ½ ząbka
Sól, pieprz do smaku
Kapusta czerwona
Kapusta czerwona 1/2szt
Jabłko ½ szt
Bulion gęsi 0.5l
Cynamon 1laska
Anyż ½ gwiazdki
Miód 3łyzki
Cebulka kostka 15g
Ocet winny lub wino do smaku
Sos
Kości szpikowe
Marchew, seler, pietruszka korzeń po 50g każdego
Wino czerwone 150ml
Bukiet garnie( tymianek, por, ziele angielskie, liść laurowy, owoce jałowca)
Woda lub bulion gęsi
.Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.