Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Kujawsko-Pomorski Festiwal Gesiny 2017

Gęsie udko sous vide na gęsim demiglassie z pęczotto oraz modrą kapustą.

8 lat temu

Gęsie udko oczyszczamy i nacieramy solą pieprzem wkładamy do rękawa piekarniczego z dodatkiem czosnku, tymianku, warzyw marchew seler, pietruszka. I pieczemy przez 2-3 godziny w temp. 170 stopni. Sos demiglass –  kości gęsie szpikowe pieczemy w piekarniku w 190 stopniach aż zrobią się ciemne, następnie wkładamy do garnka razem z tłuszczem i osoczem które się wytopiło, zalewamy czerwonym winem dodajemy warzywa marchew, seler, pietruszka korzeń, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, uzupełniamy wodą i gotujemy kilka godzin. Wycedzamy całość redukujemy ilość wywaru poprzez odparowywanie do 1/3 objetości.

Podsmażamy cebulkę w kostce na gęsim tłuszczu dodajemy poszatkowaną czerwoną  kapustę podlewamy bulionem najlepiej ugotowanym z korpusu gęsi dodajmy ocet cukier, anyż, cynamon, sól. Pieprz całość podajemy w zestawie żołądki, kasza, kapusta.

Pęczotto – podsmażamy cebulkę w kostkę i czosnek na oliwie dodajmy kaszę pęczak i podlewamy bulionem gotujemy na al. dente pod koniec dodajemy masło w celu uzyskania lejącej i świecącej konsystencji.

Danie prezentowane przez Łukasza Lofka na Festiwalu Gęsiny w Przysieku

.

Składniki

Gęsie udo

Gęsie udo 2szt

Sól morska  1 łyżeczka

Pieprz 2 szczypty

Tymianek świeży 2 gałązki

Czosnek 2 ząbki

 Pęczotto

 Kasza pęczak 100g

Masło 20g

Wino białe 30ml

Cebula w kostkę 30g

Czosnek siekany ½ ząbka

Sól, pieprz do smaku

Kapusta czerwona

Kapusta czerwona 1/2szt

Jabłko ½ szt

Bulion gęsi 0.5l

Cynamon 1laska

Anyż ½ gwiazdki

Miód 3łyzki

Cebulka kostka 15g

Ocet winny lub wino do smaku

Sos

Kości szpikowe

Marchew, seler, pietruszka korzeń po 50g każdego

Wino czerwone 150ml

Bukiet garnie( tymianek, por, ziele angielskie, liść laurowy, owoce jałowca)

Woda lub bulion gęsi

.

Inne przepisy