Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
3 potrawy z gęsi

Galaretka z gęsiny

12 lat temu

Odciąć uda od tuszki gęsiej. Włożyć je do garnka, dodać cebulę, czosnek, natkę. Zalać wodą, zagotować i wtedy doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 3 godziny. Ostudzić. Wyjąć mięso, a wywar odstawić na bok. Zdjąć skórę z mięsa gęsi. Mięso oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki. Wywar przecedzić przez gęste sitko i sklarować dodając ubite białka i odrobinę octu. Jeszcze raz przecedzić. Do gorącego, sklarowanego wywaru dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pokrojone mięso włożyć do miseczek o pojemności 200 ml, udekorować, zalać wywarem. Serwować z marynowanymi grzybami i chrzanem.

 Ten Przepis Artura Moroza na 3 potrawy z 1 gęsi nie bierze udziału w konkursie.

.

Składniki

  • 2 gęsie uda ze skórą,
  • 1 pęczek włoszczyzny,
  • 1 cebula,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • pęczek natki,
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 2 białka,
  • 2 łyżeczki octu
  • gaza – do sklarowania galarety (opcjonalnie),
  • 2 łyżeczki żelatyny
.

Inne przepisy