Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Złote pólgeski 2014

Flaki z żołądków gęsich

11 lat temu

Gotujemy wywar z warzyw i kości gęsich. żołądki czyścimy i gotujemy osobno w osolonej wodzie do uzyskania miękkości. Gdy uzyskamy wywar trzemy warzywa na tarce na dużych oczkach dodając przyprawy uzupełniające ( imbir, majeranek). Żołądki kroimy w paski dodaj do bulionu. Na smalcu gęsim podsmażamy cebule i czosnek – dodając mąkę tworząc zasmażkę. Doprawiamy zupę do smaku.

.

Składniki

żołądki gęsie włoszczyzna korpus gęsi przyprawy: sól, pieprz mielony czarny, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, imbir mąka pszenna

.

Inne przepisy