Gotujemy wywar z warzyw i kości gęsich. żołądki czyścimy i gotujemy osobno w osolonej wodzie do uzyskania miękkości. Gdy uzyskamy wywar trzemy warzywa na tarce na dużych oczkach dodając przyprawy uzupełniające ( imbir, majeranek). Żołądki kroimy w paski dodaj do bulionu. Na smalcu gęsim podsmażamy cebule i czosnek – dodając mąkę tworząc zasmażkę. Doprawiamy zupę do smaku.
.żołądki gęsie włoszczyzna korpus gęsi przyprawy: sól, pieprz mielony czarny, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, majeranek, imbir mąka pszenna
.Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.