Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Złote pólgeski 2013

Flaczki z gęsich żołądków

12 lat temu

 

 

Finalista w kategorii najlepszy przepis
w konkursie ZŁOTY PÓŁGĘSEK 2012

 

Oczyszczone żołądki zalać wrzącą wodą i osolić. Gotować na małym ogniu, wyjąć i pokroić w paski.

Warzywa umyte i obrane pokroić w paski, zalać wywarem z ugotowanych wcześniej żołądków, ugotować.

Cebulę obraną pokroić w kostkę, wymieszać z mąką i lekko zrumienić, połączyć z warzywami, żołądkami, chwilę pogotować. Doprawić do smaku imbirem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

 

Autor: Magnum

 

.

Składniki

Finalista w kategorii najlepszy przepis
w konkursie ZŁOTY PÓŁGĘSEK 2012

800 g gęsich żołądków

300 g włoszczyzny

100 g cebuli

40 g tłuszczu

30 g mąki

liść laurowy, ziele angielskie

imbir, gałka muszkatołowa, majeranek

sól, pieprz

 
.

Inne przepisy