Finalista w kategorii najlepszy przepis
w konkursie ZŁOTY PÓŁGĘSEK 2012
Oczyszczone żołądki zalać wrzącą wodą i osolić. Gotować na małym ogniu, wyjąć i pokroić w paski.
Warzywa umyte i obrane pokroić w paski, zalać wywarem z ugotowanych wcześniej żołądków, ugotować.
Cebulę obraną pokroić w kostkę, wymieszać z mąką i lekko zrumienić, połączyć z warzywami, żołądkami, chwilę pogotować. Doprawić do smaku imbirem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Autor: Magnum
.
Finalista w kategorii najlepszy przepis
w konkursie ZŁOTY PÓŁGĘSEK 2012
800 g gęsich żołądków
300 g włoszczyzny
100 g cebuli
40 g tłuszczu
30 g mąki
liść laurowy, ziele angielskie
imbir, gałka muszkatołowa, majeranek
sól, pieprz
.
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.