Pasztet z gęsi:
Wykonanie:
korpus i podroby ugotować w małej ilości wody dodać marchew, pietruszkę, seler, grzybki, cebulę, liść laurowy
mięso obrać z kości i wystudzić resztę składników.
dwukrotnie zemleć,namoczyć i rozdrobnić bułkę dodać jajka i przyprawy. Należy uważać by masa nie była za słona
Foremki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. wypełnić masą pasztetowąi piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut
selera razem z rozmarynem zawijamy w płat folii aluminiowej i w temperaturze 200 stopni pieczemy ok. 2 godziny
Podgrzybki siekamy brunoise i dusimy na patelni razem z cebule ok 20 minut
połowę uduszonych grzybów dodajemy do ricotty i parmezanu, blendujemy na gładką mase i dodajemy resztę grzybów.
gotowego selera kroimy w plastry o grybości 2 cm i z obydwu stron przesmazamy go na maśle po 2 minuty każda.
smarujemy kremem.
Zupa:
Zupa grzybowa na gęsinie a’la flaczki
Przygotowanie:
udko i włoszczyzne zagotować w ok. 0,5 litra wody. udko wyjąc i pokroić w drobne paseczki
cebulkę zeszklić na masle. dodać pokrojone grzyby i poddusic.
do wywaru dodać pokrojone mięso i podduszone grzyby
doprawic do smaku
Zupę podawać z grubymi kawałkami chleba staropolskiego
Drugie Danie
Pierś gęsi z kasztanami
Pierś płuczemy, przecinamy na 4 filety. nacieramy solą i pieprzem i układamy w garnku rzymskim
wsuwamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę 230 stopni i po godzinie zdejmujemy pokrywkę
należy zmniejszyć temperaturę poniżej 200 stopni na ok 10-15 minut by skoka zrobiła się chrupiąca
Kasztany najlepiej jest upiec poprzedniego dnia. należy je umyc, osuszyć i przekroić.
wstawiamy je do piekarnika na 35 minut w temperature 230 stopni celcjusza.
Obieraniem i całą resztą należy zająć się, gdy dusimy gęś.
w garnku wkładamy do garnka masło, daodajemy cały cukier i przysmażamy aż karmel będzie jasnobrązowej barwy.
dodajemy kasztany i dobrze mieszamy. dodajemy wywar z mięsa i piętnaście minut dusimy pod przykryciem.
Pierś podawać na kasztanach w koszyku z parmezanu :
Koszyki serowe:
składniki 200g parmezanu
przygotowanie : utrzeć cztery cienkie kółka z parmezanu na blaszy. zapiekać 10 minut w temperaturze 200 stopni celsjusza.
wyjąć z piekarnika i za pomocą szpachelki umieścić serowe kółka na miseczkach by przybrały kształt i wygląd koszyków. ostudzić.
w koszyku umieścić jedną czwartą kasztanów i pierś z gęsi
.Przystawka
Pasztet z gęsi:
składniki
Korpus z gęsi( reszta po wytrybowaniu piersi i udek + podroby)
marchewka
pietruszka
pol sredniego selera
2 cebule
2 jajka
1 czerstwa bułka
3 suszone grzybki
2łyżki bułki tartej
przyprawy: sól, czarny pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa
Podawać ze stekiem z selera z grzybowym kremem:
składniki:
duży seler
2 łodygi rozmarynu
200g podgrzybków
cebula
200g ricotty
100g parmezanu
masło do smażenia
Zupa:
Zupa grzybowa na gęsinie a’la flaczki
Gęsie uda
pół kilograma boczniaków
porcja włoszczyzny
cebula
łyżka klarowanego masła
pieprz, sól
Drugie Danie
Pierś gęsi z kasztanami
700g jadalnych kasztanów
łyżka masła klarowanego
2 czubate łyżki cukru
150ml wywaru z mięsa
Pierś gęsia
sól pieprz
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.