Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Kujawsko-Pomorski Festiwal Gesiny 2020

TOMASZ JAKUBIAK – JAPOŃSKIE PIEROŻKI GYOZA, FASZEROWANE GĘSINĄ I MIĘTĄ, Z PIKANTNYM SOSEM ŚLIWKOWYM

5 lat temu

W moździerzu utrzeć zioła, kafir, czosnek i chili. Połączyć z mięsem i pozostałym składnikami.

Na każdy kawałek ciasta nałożyć farsz i zwinąć. Pierożki smażyć na małym ogniu a pod koniec podlać wodą i przykryć pokrywką.

W rondelku przesmażyć cebulę i dodać śliwki. Chwilę dusić, doprawić  i dolać wody. Mieszając gotować dalej mieszając aż śliwki się rozpadną. Zmiksować wszystko na jednolity sos wraz z ciepłym bulionem.

.

Składniki

  • opakowanie ciasta mrożonego do pierożków gyoza (na ten przepis potrzeba około 20 płatków ciasta)
  • 40 dkg zmielonego mięsa z gęsi
  • kilka listków tajskiej bazylii
  • kilka listków świeżej mięty
  • 3 ząbki czosnku
  • mała papryczka chili
  • 4 listki kafiru – opcjonalnie
  • 5 łyżek sosu rybnego
  • sól i pieprz
  • ćwierć szklanki bulionu

SKŁADNIKI NA SOS ŚLIWKOWY:

  • 500 g świeżych lub mrożonych śliwek już bez pestek
  • przyprawy (po łyżeczce) : imbir, chili, kolendra, cukier
  • szklanka wody
  • pół posiekanej cebuli czerwonej
  • olej do smażenia
  • szklanka bulionu (najlepiej wege)
.

Inne przepisy