W moździerzu utrzeć zioła, kafir, czosnek i chili. Połączyć z mięsem i pozostałym składnikami.
Na każdy kawałek ciasta nałożyć farsz i zwinąć. Pierożki smażyć na małym ogniu a pod koniec podlać wodą i przykryć pokrywką.
W rondelku przesmażyć cebulę i dodać śliwki. Chwilę dusić, doprawić i dolać wody. Mieszając gotować dalej mieszając aż śliwki się rozpadną. Zmiksować wszystko na jednolity sos wraz z ciepłym bulionem.
.Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.