Fileta z kaczki wędzimy W trakcie wędzenia przygotowujemy dresing z czerwonej cebuli oraz czarnych porzeczek i czerwonego wina .Winogrona bez pestek zasypujemy cukrem dodajemy żubrówkę i sok z cytryny wszystko redukujemy tak uduszone winogrona studzimy . Wszystkie przygotowane składniki łączymy w sałatką serwujemy z chipsami z chleba
.Sałata lodowa Filet z gęsi Sosnowe szyszki Dresing porzeczkowy Winogrona Cukier Sok z cytryny Żubrówka Czerwona cebula Ocet winny Sól Pieprz
.Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.