Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
3 potrawy z gęsi

3 potrawy z 1 gęsi – Marta Wanda Puciata

12 lat temu

 Przystawka:  Wątróbki gęsie i kurzęce zawinięte w boczku podane z sosem pieprzowym

Wątróbki dokładnie oczyścić i osuszyć. Cebulkę pokroić w średnią kostkę i zeszklić na maśle. Rozwinąć folię spożywczą nakładając na siebie 2 warstwy i rozłożyć na nich plasterki boczku. W misce wymieszać wątróbki z cebulka i przyprawami, poczym rozłożyć na boczek. Folią zawinąć boczek z wątróbką w rulonik, ściśle go zamykając. Rulonik jeszcze raz owinąć folią, poczym wstawić do naczynia żaroodpornego z wodą i w takiej kąpieli gotować w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 160°C

Do rondla wsypać odcedzony pieprz zielony i lekko podgrzać z odrobiną masła, poczym dolać śmietany, zredukować i doprawić.

Rulonik podzielić na 8 część, rozłożyć na talerze i polać sosem. Podawać gorące.

 
Zupa:   Kminkowa z pasztecikami z gęsi

Do gorącego wywaru wsypać kminek i gotować na średnim ogniu przez około 15 minut. Przelać wywar przez sito w celu wyjęcia kminku. Dodać śmietany i doprawić. Cebulkę podsmażyć i wymieszać z mięsem z wywaru, dodać połowę pociętej pietruszki. Z farszu uformować kulki. Z ciasta francuskiego wyciąć 8 kwadratów. Na środek każdego kwadratu położyć kulkę farszu i złożyć w trójkąt zlepiając rogi. Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać solą i  pieprzem. Wstawić do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180°C. Zupę rozlać do głębokich talerzy obsypując resztą pietruszki i dodać na brzegu paszteciki.

 

  Danie:   Pierś z gęsi z sosem żurawinowym, gruszką w winie, buraczkach w zalewie octowej i sałatką z rukoli z serem Bursztyn


 

Skórę piersi dokładnie ponacinać, tak by nie przeciąć mięsa. Mięso natrzeć majerankiem i pieprzem, zalać winem czerwonym i dodać całą gałązkę rozmarynu. Pietruszkę, marchew i seler obrać i pokroić w julienne, poczym dodać do zalewy. W takiej zalewie pozostawić na około 4 godziny i  wyjąć około 45 minut przed smażeniem. Do rondla wlać wodę, ocet i cukier, dodać liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i goździki, podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Ugotowane buraki pokroić w cienkie plasterki i przełożyć do rondla z zalewą octową, tak pozostawiamy na 2 godziny. Gruszki obrać i podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda i pestki. Do rondla dać miód, po podgrzaniu dodać wino białe, 100ml wywaru, goździki i gruszki. Gotować 15-20 minut. Sałatę i rukolę dokładnie obmyć, włożyć do miski, dodać octu winnego, sosu sojowego, soli, pieprzu i wymieszać. Gęś posolić i smażyć początkowo na zimnej patelni skórą do dołu, aż wytopi się tłuszcz przez około 10-15 minut, przełożyć na drugą stronę i smażyć 8-10 minut. Po usmażeniu odkładamy by wyciekły soki i rozluźnił się mięsień. Do rondla wlewamy żurawinę i resztę wywaru, podgrzewamy i redukujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gęś podgrzewamy na patelni, kroimy na plastry i układamy na talerzu polewając sosem żurawinowym. Nakładamy sałatkę posypując ją serem i obok kładziemy gruszkę.

 

 

 

.

Składniki

 Przystawka:  Wątróbki gęsie i kurzęce zawinięte w boczku podane z sosem pieprzowym

200g wątróbki gęsiej

200g wątróbki kurzęcej

400g boczku wędzonego pokrojonego w cienkie plastry

1 cebula cukrowa

400ml śmietanki 30%

70g pieprzu zielonego

Sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Zupa:   Kminkowa z pasztecikami z gęsi

 

1l wywaru z gęsi

50g kminku

15ml śmietany

Natka pietruszki

500g ciasta francuskiego

1 cebula

Mięso gęsi z wywaru

Sól, pieprz

 

Danie:   Pierś z gęsi z sosem żurawinowym, gruszką w winie, buraczkach w zalewie octowej i sałatką z rukoli z serem Bursztyn.

 

2 piersi z gęsi

500ml wina czerwonego wytrawnego

Gałązka rozmarynu

1 marchew

1korzeń pietruszki

1 seler

1 duży ugotowany burak

200 ml octu

130 ml wody

60g cukru

200g konfitury z żurawiny

200ml wywaru z gęsi

2 gruszki

300 ml wina białego wytrawnego

40g miodu

200g sałaty zielonej

200g rukoli

100g sera Bursztyn

Ocet winny

Sos sojowy

Sól, pieprz, majeranek, goździki, liść laurowy, ziele angielskie

 



.

Inne przepisy