Na rozgrzanym smalcu podsmażamy cebulę, paprykę i czosnek. Na koniec dodajemy mięso gęsie. Następnie dodajemy całość do gotującego się bulionu, razem z fasolą, ziemniakami i marchewką. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy pomidory ze szczypiorem i oliwki. Doprawiamy zupę do smaku.
Aromatyczną zupę podajemy ze świeżo siekaną kolendrą.
Danie prezentowane przez Roberta Sowę na Festiwalu Gęsiny w Przysieku
.100 g ugotowanej lub konserwowej fasoli
2 pokrojone w kostkę udka z gęsi confit
2 pokrojone w kostkę cebule
1 pokrojona w kostkę czerwona papryka
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
2 małe, pokrojone w kostkę ziemniaki
1 posiekana w kostkę mała marchewka
1 litr bulionu drobiowego
200 g pomidorów pelati
½ pęczka posiekanego szczypioru z dymki
3 łyżki posiekanych oliwek
3 łyżki smalcu gęsiego
1 posiekany pęczek kolendry
Do smaku: sól, słodka czerwona papryka, pieprz czarny mielony, liść laurowy, papryka ostra
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.