Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Kujawsko-Pomorski Festiwal Gesiny 2016

Zupa na gęsinie z białą fasolą, pomidorami, oliwkami czarnymi i zielonymi z kolendrą

9 lat temu

Na rozgrzanym smalcu podsmażamy cebulę, paprykę i czosnek. Na koniec dodajemy mięso gęsie. Następnie dodajemy całość do gotującego się bulionu, razem z fasolą, ziemniakami i marchewką. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy pomidory ze szczypiorem i oliwki. Doprawiamy zupę do smaku.
Aromatyczną zupę podajemy ze świeżo siekaną kolendrą.

Danie prezentowane przez Roberta Sowę na Festiwalu Gęsiny w Przysieku

.

Składniki

100 g ugotowanej lub konserwowej fasoli
2 pokrojone w kostkę udka z gęsi confit
2 pokrojone w kostkę cebule
1 pokrojona w kostkę czerwona papryka
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
2 małe, pokrojone w kostkę ziemniaki
1 posiekana w kostkę mała marchewka
1 litr bulionu drobiowego
200 g pomidorów pelati
½ pęczka posiekanego szczypioru z dymki
3 łyżki posiekanych oliwek
3 łyżki smalcu gęsiego
1 posiekany pęczek kolendry
Do smaku: sól, słodka czerwona papryka, pieprz czarny mielony, liść laurowy, papryka ostra

.

Inne przepisy