Pierś z gęsi obsmażamy tylko od strony skóry żeby wytopić nadmiar tłuszczu. Następnie robimy marynatę z zielonej herbaty, miodu, sherry, czosnku, oleju i chilli. Wkładamy do marynaty gęś, pieczemy 120C przez 8 min a następnie wakujemy i marynujemy przez 12h. Śliwki z anyżem, goździkami i skórką pomarańczową małą ilości wody gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu aż śliwki zmiękną. Następnie wyciągamy przyprawy i blenderujemy. Śmietanę ubijamy i po mału dodajemy do śliwek. Tak zrobiony mus wkładamy do foremek i zamrażamy. Jogurt łączymy z miodem, sherry i calvadosem.
.Pierś z gęsi – 0,100 g. zielona herbata – 0,005 g. Śliwka wędzona – 0,100 g. anyż, goździki, skórka pomarańczowa – 0,003 g. śmietana 34% – 60 ml. jogurt naturalny – 100 ml. calvados – 5 ml. sherry – 5 ml. miód – 5 ml. czosnek, chilli – 0,002 g. olej -15 ml.
.Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.