– pierś z gęsi smarujemy przyprawami i odstawiamy do lodówki na 24 godziny;
– mięso wkładamy do rondla z rozgrzanym tłuszczem;
– pieczemy w piekarniku ok. 1,5 godziny w temperaturze 200 st. C, od czasu do czasu polewając pierś tłuszczem z rondla;
– w międzyczasie przygotowujemy sos żurawinowy (mieszamy wszystkie składniki do otrzymania jednolitej konsystencji);
– sos podgrzewamy lub zapiekamy w połówce wydrążonego jabłka;
– upieczoną pierś z gęsi dekorujemy suszoną żurawiną, świeżymi ziołami;
– sos podajemy w osobnym naczyniu lub w połówce jabłka.
Oberża pod Kulawą Gęsią
.
Składniki:
– pierś z gęsi – ok. 90 dkg
– sól – 5 g
– pieprz czarny mielony – 2 g
– papryka czerwona słodka – 2 g
– papryka czerwona ostra – szczypta
– czosnek granulowany – 2 g
– bazylia – 1 g
– majeranek – 1 g
– smalec
Sos żurawinowy:
– jogurt naturalny – 80 g
– chrzan – pół łyżeczki
żurawina – 1 łyżka
– starte jabłko – ¼
– jabłko – 0,5 szt.
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol Kujawsko- Pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce.