Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Złote pólgeski 2013

Pierś z gęsi w sosie żurawinowym

12 lat temu

– pierś z gęsi smarujemy przyprawami i odstawiamy do lodówki na 24 godziny;

– mięso wkładamy do rondla z rozgrzanym tłuszczem;

– pieczemy w piekarniku ok. 1,5 godziny w temperaturze 200 st. C,  od czasu do czasu polewając  pierś tłuszczem z rondla;

– w międzyczasie przygotowujemy sos żurawinowy (mieszamy wszystkie składniki do otrzymania jednolitej konsystencji);

– sos podgrzewamy lub zapiekamy w połówce wydrążonego jabłka;

– upieczoną pierś z gęsi dekorujemy suszoną żurawiną, świeżymi ziołami;

– sos podajemy w osobnym naczyniu lub w połówce jabłka.

 

Oberża pod Kulawą Gęsią

                                                                            

.

Składniki

Składniki:                                                                      

– pierś z gęsi – ok. 90 dkg                                           

– sól – 5 g                                                                      

– pieprz czarny mielony – 2 g                                    

– papryka czerwona słodka – 2 g                                     

– papryka czerwona ostra – szczypta                              

– czosnek granulowany –  2 g

– bazylia – 1 g

– majeranek – 1 g

– smalec



Sos żurawinowy:

– jogurt naturalny – 80 g
– chrzan – pół łyżeczki
żurawina – 1 łyżka
– starte jabłko –  ¼
– jabłko – 0,5 szt.

.

Inne przepisy