Zapraszamy na kolejny Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny! - 10-11 listopada 2025 - INFORMACJE DLA WYSTAWCÓW →
Kujawsko-Pomorski Festiwal Gesiny 2017

Pate z wątróbki gęsiej

8 lat temu

wątróbki z gęsie dusimy na maśle ok 15 min, dodajemy miód i alkohol doprawiamy solą. Wszystko to blendujemy na jednolitą masę dodajemy pokrojone orzechy włoskie ,wkładamy do foremki i odstawiamy do lodówki na 6 h. Tak przygotowane pate podajemy z konfiturą z pigwy lub czerwonej cebuli na chałce lub drożdżówce

Danie prezentowane przez Magde Gessler na Festiwalu Gęsiny w Przysieku

.

Składniki

–          0,5 kg  wątróbka gęsia

–          0,5 kg masło

–          100  ml cognak

–           50 orzechy włoskie

–          3 łyżki miodu

–          sól

.

Inne przepisy